2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Boros utcából a Dalos utcába - Dombmászások a város körül

A január-február nem éppen a nagy utazások időszaka. Legalábbis nálam biztosan nem. Tudom, sokan éppen ilyenkor szeretnek egy-két hétre elrepülni melegebb éghajlatra, de nekem még sosem sikerült pont év elejére annyi pénzügyi erőforrást tartalékolnom, hogy ezt megtehessem.

Másrészt meg teljesen biztos vagyok benne, hogy a szervezetem sima átverésnek minősítené a jutalom meleget, és sokkot kapna amikor visszatér a hideg-sötét télbe. Szóval, marad inkább a hazai pálya (klíma): kultúrprogramokkal, meg kisebb túrákkal. És ha ez utóbbiról van szó, akkor sokszor még a Zalaegerszeg táblát sem kell elhagyni ahhoz, hogy fel is frissüljünk, meg lássunk is valami szépet.

Az Egerszeghegy felé kanyargó Kápolna-hegyi útról az Alsóerdő egy részét, a Tv-tornyot, az ebergényi-, újhegyi- és erzsébethegyi vonulatokat is látni. Na, és egy sor szépen felújított hegyi hajlékot, újonnan épült házat; ízlésesen elrendezett udvarokkal. Kedves, családias, megnyugtató környék ez, ugyanakkor mégis tele van energiával, amik a környező dombokból, erdőkből áramlanak.

Nem nehéz kitalálni, hogy amit Kápolnahegynek hívnak, azon kápolna is van. A tréfa kedvéért a Kápolna-hegyi úton lévőnek Egerszeghegyi kápolna a neve, és a Szentháromság tiszteletére emelték 1750-1760 között. Az épület falán lévő információs tábláról az is leolvasható, hogy már ezt megelőzően is állt itt egy kis magaslati imahely, s ennek a helyére épült fel később a kápolna. A körülötte lévő temető a 17-18. században létesült; még ma is találni korabeli sírokat, régi kereszteket. A kilátás akár szép is lehetne a város felé, de a növényzet kicsit belerondít a képbe.
 

Bővebben: itt

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK