2020.07.09., csütörtök - LukréciaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Csőváz, Breuer! - Világhírű dizájn, magyar sors

Csőváz! - köszönünk sokszor a legközvetlenebb ismerőseinknek, barátainknak. Aztán lazán lehuppanunk egy székre - lehet, hogy épp egy kései csővázasra. Nem mintha a harmincas években kitalált modern dizájnnak, illetve a szóban forgó szék tervezőjének, Breuer Marcellnek (1902-1981) bármi köze is lenne az olasz "Csáóból" magyarított és szlengesített köszönéshez.

Hacsak annyi nem, hogy Breuer ismét itthon van; legalábbis a szellemisége, na meg néhány általa tervezett modell. Úgyhogy simán megérdemel egy köszönést; részemről jó hangosat :)

A magyarországi születésű, világhírűvé vált építész-formatervező - aki a Bauhaus mestere is volt egyúttal - legfontosabb munkáiból még az év végén nyílt tárlat a fővárosi Iparművészeti Múzeumban, Breuer újra itthon! címmel. Igen, sok csővázas ülőalkalmatosság látható a kiállításon; meg sok minden más is. Főleg, hogy Breuer kor- és munkatársai is bemutatkoznak néhány jellegzetes épület-, lakás -és bútortervvel.

Nem akarom hosszan ecsetelni életének főbb állomásait, a lényeg - ahogy az a tárlaton is olvasható -, hogy 1934-ben Budapestre költözött. Társaival (Fischer Józseffel és Molnár Farkassal) megnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásárt, és több más tervpályázatot. Hazai és nemzetközi sikerei ellenére a fővárosi mérnöki kamara nem vette fel tagjai közé. Csak egy weimari asztalost láttak benne. Tény persze, hogy a hazai kívánalmaknak megfelelő építész végzettséggel nem rendelkezett. De az is, hogy zsidó származása a harmincas évek Magyarországán már nem volt túl jó ajánlólevél egy kamarai tagsághoz, sem pedig egy nagyobb cég életre hívásához. Breuer hiába próbált szerencsét szülőhazájában, 1935-ben inkább lelépett. Előbb Angliába, aztán az Amerikai Egyesült Államokba. És bár itthon nem volt elég jó a mérnöki kamarának, ahhoz elég jó volt, hogy a Harvard Egyetem professzora legyen, és építészetet tanítson.

Bővebben: itt

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK