2023.02.02., csütörtök - Karolina, AidaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Montenegró "Hú Baszki"! - Mélység és magasság váltakozó állapotai

Csúnya szavak meglepetéstől, örömtől, bosszúságtól egyaránt kiszaladhatnak a szánkon. Természetesen csak néha, és jólnevelt ember ezt a kis malőrt gyorsan el is nézi magának. De mi van, ha az érzelmi állapotaink sűrűn váltakoznak, mert mondjuk sok az egymásnak ellentmondó jelenség. Amúgy is a Balkánon járunk, ahol kevesebb a manír, több az ösztön és a hirtelen felindulásból elkövetett szókimondás.

BalkánTour#2 - ÚjBudva, édestó, sóstó

Talán minden lélegzetvételünkkel (legyen az hegyi levegő, vagy egy tenger felől érkező fuvallat) beszívjuk ezt a déli mentalitást, és egyre gyakrabban szalad ki, hogy "Hú Baszki!".

Mert mit kezdjünk például azzal, ha egy szűk, beláthatatlan kanyarban (főúton ráadásul) szembejön velünk egy tehén, majd minden riadalom nélkül kényelmesen továbbsétál. Aztán szerpentinek, hegyi patakok, öreg alagutak, kopár sziklák jönnek többszáz kilométeren át. Mélység és magasság váltakozó állapotai; az ember csak tátja a száját a sok csodahely láttán.

(...)

Montenegró, "Hú Baszki"! Tulajdonképpen az Intercity Magazin az oka mindennek. Sok évvel ezelőtt, Budapestről Zalaegerszegre utazva lapozgattam az újságot, és akkor láttam meg, hogy egy laza éjszakai utazással (Budapest-Bar) milyen mesébe illő helyre lehet eljutni. El is képzeltem sokszor, hogy bizony le kellene vonatozni odáig, aztán "váltott" tömegközlekedési eszközökkel, a tengerpart mentén szép lassan hazaszivárogni. Élvezve mindazt, amit a tenger, a hegyek és a napsütés adhat. Az álmodozást azonban sokáig nem követte tett, aztán kitört a covid, most meg kiderült, hogy a vonat nem közlekedik már Budapest és Bar között, sőt Montenegró felé vágányzár van. A menetrendeket elnézve gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy autó nélkül nehéz lesz kivitelezni a kalandot. Aki teljesítené a Zalaegerszeg - Szarajevó - Montenegró (Budva) - Horvátország (Novigradi-öböl) - Zalaegerszeg kört, az az autóját készítse fel a folyamatos hegymenetre, a sofőr meg készüljön fel arra, hogy életében nem lesz része ennyi kanyarban (respect Istók!).
De a táj tényleg annyira lenyűgöző és változatos, hogy örömében is rondán beszél, aki látja. Pláne, mikor már a part mentén jár, és lépten-nyomon az a látvány fogadja, hogy pici szigetek, félszigetek pofátlankodnak a tengerbe. Közepükön mini óvárosokkal, sokszor viszont csak egy-egy romos erőddel, vagy ódon templommal. A szépségek mellé úgy látszik kellenek a "szörnyetegek" is: kontrasztként ugyanis rengeteg a szemét, az építési törmelék, az elromlott és kidobott ezmegaz. Szóval Montenegró olyan, mint egy színes, 3 dimenziós mesekönyv, ahol állandóan elénk ugrik valami látványosság, utána viszont arcul csap a balkáni valóság... ami megint csak káromkodásra késztet.

Főleg, ha érkezés után kiderül, hogy baromi nagy hülyeség volt Budvában szállást foglalni! 

 

Folytatás és teljes bejegyzés galériával itt:

https://kultourvidek.hu/montenegro-hubaszki-melyseg-es-magassag-valtakozo-allapotai/

 

Forrás:

https://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK