2022.12.05., hétfő - VilmaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Pajtikáim!

Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem van valami vicces abban, hogy a zalaegerszegi Platán soron, az egykori Lenin szobor szomszédságában Pajtások címmel avattak szobrot.

Tudom persze, hogy a pajtások szó jóval régebbi, mint a kommunista eszme (az etimológiai szótár szerint török eredetű), de mégiscsak a 2. világháború utáni időszakban kapott egy igen erős és hosszú évtizedekig tartó ideológiai töltetet. Nem kell hosszan magyarázni: az úttörő mozgalom lelkes (vagy muszáj) tagjait e közös (gyűjtő)névvel illették. A pajtás rengeteg úttörődalban is előfordult, sőt 1946-89 között egy gyermekújság is ezt a nevet a viselte. Ezenkívül gyakorlatilag bármit el lehetett nevezni e barátságot, (nem katonai értelemben vett) bajtársiasságot, testvériességet és egységet kifejező szóval.

(:::)

Mostanában, amikor országszerte a nemzet nagyjairól és a történelem fontos eseményeiről készülnek gyors tempóban köztéri művek (legyenek azok akármilyen minőségűek), legalább elmondhatjuk, hogy a Vizslapark bejáratánál van valami "folytonosság". A szigorú Lenin helyére pajtások - jelen esetben mindenki által szerethető gyerekek és kutyusok - jöttek, akikre már nem bűn felmászni. A kompozíció címe meg nem "trollkodik" bele, nem akarja erőszakosan átalakítani az 1969-ben átadott Ifjúsági park ha nem is szellemiségét, de hangulatát.

 

A teljes bejegyzés itt olvasható:

https://kultourvidek.hu/pajtikaim/

 

Forrás:

https://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK