2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Pünkösdi királyság az Aranyház tetején - Tihany, félsziget séta

Ennek a pünkösdi királyságnak nincs néprajzi vonatkozása. A "királyság" itt csak egy szleng. Jelezvén, hogy Pünkösd vasárnapján minden a lehető legnagyobb rendben volt (mondhatnám cool volt) a Tihanyi-félsziget gejzírmezőin; a Belső-tótól a Külső-tóig terjedő szakaszon. Menet közben átértékeltem magamban a Tihany-kérdést is.

Töredelmesen bevallom, eddig nem rajongtam magáért a faluért. Gyerekkori iskolai kirándulások alkalmával jártam csak itt, később meg átutazóban, vagy "átbiciklizőben", és az apátságra meg levendulára épített településmarketing nem nagyon hatott meg. Annak ellenére, hogy a levendulával alapvetően semmi bajom sincs. A főutca turistacsalogató bazár- és csárdasora viszont inkább riaszt, mint vonz; de leginkább untat. Így aztán a Tihany-ügy hosszú évekig nem volt nálam napirenden; vagyis a célállomásaim listáján. (...)

Tihany; Külső-tó

Sok vízzel szerelkezzen fel az is, aki a Tihanyi-félsziget túraútvonalait szeretné bejárni, mert alig van árnyék útközben (néhány rövid erdei szakaszt leszámítva). A Levendula körúton indulunk el, de nem a növény miatt. Inkább a Belső-tó, Külső-tó, a gejzírmezők és a sziklaként magasba nyúló gejzírkúpok érdekelnek. (...)

A tihanyi túra egyébként kiváló alkalom arra is, hogy - az információs tábláknak hála - a megkopott földrajzi ismereteit frissítse, bővítse kicsit az ember. Főleg ami a vulkáni működéseket illeti. Hiába volt annak idején épp ez a kedvenc témaköröm, sajnos már kicsit hülyülök, érzem. Szóval azt az előbb tisztáztuk, hogy a félsziget két tava a kráterek feltöltődésével keletkezett. A már említett gejzírkúpokat pedig a vulkanikus utótevékenység formálta.

Teljes cikk, több fotó: itt

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK