2019.02.21., csütörtök - Gerzson Zalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Szőnyegporoló-állvány blues - Régi idők elhanyagolt utcabútorai

Az úgy volt, hogy tavaly májusban lázas betegen elaludtam a nappali kanapéján. Mögöttem nyitott ablak. Valamivel később ütemes puffogásra ébredtem. Ismerős volt a zaj, bár eléggé lehetetlennek tűnt, hogy valaki még tényleg ilyet tesz; szőnyeget porol, napsütéses tavaszi délelőttön. Ahelyett, hogy élvezné a friss levegőt, a többit meg rábízná a mosodára... és nem zavarna a gyógyulás folyamatában!

A hölgy sem volt már fiatal, meg a szőnyeg sem - ennyit sikerült megállapítanom "félig-zombin". Közben azért elhatároztam, hogyha képes leszek elhagyni a lakást, akkor körbejárom ezt a szőnyegporoló-állvány témát: hogy mennyi maradt még a városban és hol lelhetők fel pontosan ezek az ötvenes-hatvanas évekből itt maradt - nem túl szép - utcabútorok.

Nem számoltam meg, hogy pontosan hány darab van még belőlük Zalaegerszegen, de jóval több annál, mint amit elsőre gondolnánk. Határozottan időtálló objektumoknak tűnnek! Persze kissé megkoptak, megsüllyedtek, elgörbültek, megrepedtek, rozsdássá váltak. Funkciójukat is elveszítették; a laminált padlók és robotporszívók korában. Első használóik közül pedig már csak kevesen élnek.

A technika és a lakásdizájn rengeteget változott azóta, hogy a tisztítószerek piacáról már ne is beszéljünk. Az állványok még a padlószőnyeg előtti évtizedek életmódjáról és lakáskultúrájáról tanúskodnak. Amikor a tavaszi nagytakarítás elképzelhetetlen volt a hangos és látványos porolás nélkül.

Bővebben, több fotóval: itt

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK