2020.07.09., csütörtök - LukréciaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Uborkavadászat a jövő piacán - Lehet még közösségi tér a vásártér?

1 forint 50 fillér volt az ára annak sósperecnek, amit az az Eszti nevű lány adott a kezembe hétről hétre, aki a zalaegerszegi piac vásárcsarnokában dolgozott; amikor én még ovis voltam. A jobb oldalon volt a pékség, kígyózott előtte a sor péntek reggelente.

lokális, vagy globális legyen a 21. századi piac? Hülyének is nézhetnek az efféle kérdésekért. Naná, hogy lokális, meg szezonális. Helyi zöldség, évszaknak megfelelő, friss áru. Öko, meg bio... vidéki néni kapálta/szedte a két kezével, majd környezetbarát módon lebomló zacskóba csomagolta. (Hátpersze!) De meddig engedheti meg magának egy város, főleg ha idegenforgalmi központ, hogy csak szimplán helyi legyen a piaca, és ne adjon valami mást is.

Mondhatjuk, hogy a piac örök, hiszen minden korszakhoz és korszellemhez képes idomulni - megőrizve eredeti, vásártér és közösségi tér funkcióját. Bár ez utóbbi már kevésbé hangsúlyos. Szerencsére attól már messze kerültünk időben, hogy bárkit is kalodába zárjanak a piactéren, és a helyi információáramlás kiindulópontja sem feltétlenül a piac - bár ki tudja! :) Az viszont kérdés, hogy a jövőben hogyan tud közösségi tér maradni egy olyan világban, ahol az információcsere jó része évek óta a virtuális térben zajlik (és közben virtuális piacok is nyíltak szép számmal).

Milyen lesz vajon a jövő piaca, meddig tart ki a helyi termék, bio-áru kultusz? Tudunk vajon olyan sci-fi filmet mondani, ahol megjelenik a piactér, hogy valami támpontot adjon legalább a fantáziáláshoz?

Bővebben

Forrás: KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK