2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Űrprogram Németh János keramikusművész műtermében

Egy különös és teljesen spontán "tárlatvezetésben" volt részem a napokban a volt Petőfi-laktanya, vagyis a mostani Pannon Egyetem zalaegerszegi központjának egyik épületében. Egy grafikai kiállításra mentem, ami mellé később járt egy bónusz is. Betoppant ugyanis Németh János keramikusművész, aki - ha már a campuson volt - az egykori Csapat Művelődési Otthon aulájában megtekintette az 1977-ben készült, rég nem látott kerámiasorozatát.

A KÉPben: a volt zalaegerszegi laktanya ritkán látott domborművei

A megható az volt, hogy Németh János maga is rácsodálkozott egykori munkáira, sőt apróbb "fiatalkori hibákat" is felfedezett bennük. Utalva arra, hogy szemlátomást nem finomkodott az anyaggal és az agyaggal. Kicsit talán felrúgta a dombormű-plasztika szabályait. Az arányok és a szerkezet nem a hagyományos elveket követi, az alakok több helyen túlságosan kiugranak a térbe, néhol meg túl nagy fugaközöket hagyott a mester. Bár mint hozzátette, ezek az alkotások a nagyterű aulába készültek, így a domborműveket távolról kell szemlélni: akkor szépen belesimulnak a figurák a síkba.

Hogy mit is láthat a betérő? Mivel honvédségi épület volt egykor, nyilván a téma is ehhez kapcsolódik. Az egyes történelmi korszakok fegyvernemeit és katonáit formázta meg korongon a művész, ám nem kizárólag népies, hanem kissé kubista szemléletben. Török harcost, lovashuszárt és a tanácsköztársaság katonáját is láthatjuk többek között a sorozatban. Ami ami nekem a legjobban tetszett, hogy úgy tűnik az űrprogram annak idején beszivárgott Németh János kerámiaműhelyébe, ugyanis egy rakétát is megformázott a sorozat zárásaképpen. Mivel imádom a kissé groteszk, vagy egymásnak ellentmondó dolgokat, talán nem lepődik meg senki, hogy első látásra beleszerettem a zalai agyagból gyúrt, korongon formált és kemencében "sült" kerámia űrhajóba...

Folytatás és teljes cikk galériával az alábbi linken:

https://kultourvidek.hu/urprogram-nemeth-janos-mutermeben/

 

Forrás: https://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK