2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Programajánló

A József Attila Városi Tagkönyvtár 2020 februárjában a következő programokat ajánlja

2020. február 01. szombat, 09:19 - március 01., 00:00

 

A József Attila Városi Tagkönyvtár 2020 februárjában a következő programokat ajánlja:

2020. február 3. 17.00 Öröm kör

7.00 Tilinkó zenebölcsi 0-3 éves korig Csizyné Gócza Ildikóval
17.20 Pöttömke farsangja című mesét hallgathatják meg a gyerekek, majd ezt követően egy kézműves játszóházban vehetnek részt Domján Károlyné vezetésével.

2020. február 24-28. Könyvvásár
A könyvtár nyitvatartási idejében kiárusítást rendezünk a leselejtezett könyvekből, hanglemezekből, videokazettákból és folyóiratokból.

DJP PONT a könyvtárban
A Digitális Jólét Program keretében könyvtárunkban segítséget nyújtunk az internetes ügyintézésben, valamint az informatikai eszközök használatában.

 Számítógépes tanfolyamok
Folyamatosan várjuk a jelentkezőket kezdő és haladó internethasználati, valamint szövegszerkesztő és táblázatkezelő tanfolyamainkra. A részletekről érdeklődjenek telefonon vagy személyesen könyvtárunkban!

FEL A NETRE ÖREGEM! 9.
Februárban újból várjuk kíváncsi és lelkes Olvasóinktól internetes fejtörőnk feladatlapjának megfejtéseit. További információ könyvtárunk honlapján: http://www.javk.hu/hirek

Kedves Olvasónk!

Számítunk véleményére!

A József Attila Városi Tagkönyvtár folyamatosan fejleszti könyvtári tereit és bővíti szolgáltatásait. Örömmel vennénk, ha javaslataival segítené munkánkat, innovációs és technológiai megújulásunkat!

Fontos számunkra az Ön visszajelzése, ezért kérjük, töltse ki, és küldje vissza Használói elégedettségi kérdőívünket 2020. február 29-ig!

 

Könyvajánló

Amy Harmon: Homokból és hamuból

Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti. Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól. Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket. A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk. Olvasói vélemény: „Nagyon szépen megírt, a második világháború idejében játszódó romantikus regény. Nem egy könnyed olvasmány, megtörtént eseményeken alapuló szívszorító történet.” (Vivuska – moly)

Sally Rooney: Normális emberek

Bámulatos és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története. Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Connell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten az ország legjobb egyetemére, a dublini Trinity College-ba kerülnek ösztöndíjasként. Az egyetemi évek alatt sem sodródnak el egymástól, összetett kapcsolatukban ellentmondásos helyzeteket szül a vonzalmaik és a lehetőségeik közt feszülő különbség. Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét. Sally Rooney Dublinban él. A Normális emberek a második regénye, amelyet jelölték a 2018-as Man Booker-díjra. Első, Beszélgetések barátokkal című kötetével 2017-ben elnyerte a Sunday Times/PFD fiatal írók díját. A Stinging Fly című, félévente megjelenő irodalmi magazin szerkesztője. Olvasói vélemény: „Érdekes és szokatlan volt számomra a stílusa, folyton a kezembe vándorolt, 2 nap alatt a végére értem.” (henipotter – moly

Greta Thunberg, Svante Thunberg,Beata Ernman, Malena Ernman: Ég a házunk

Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: „tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: „tűz van, ég a házunk!”. Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a „normálisak”, a harmadikba a „szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy „nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja. A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években. Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.

Olvasói vélemény: „A téma fontos és érdekes, a kivitelezéssel már vannak gondjaim (…)” (pennac – moly)

Szaszkó Gabriella: Kora február

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen? A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

Olvasói vélemény: „Köszönöm szépen ezt a csodálatos élményt a könyv olvasásával olyan volt mintha részese vagyok a történetnek. Kíváncsian várom a folytatást.” (vincze_zsuzsanna – moly)

 

Dragomán György: Jég

Képeskönyv felnőtteknek! A Jég megrázó novella, menekülésről és hazatérésről: arról, hogy milyen közel van hozzánk a háború. Dragomán György művének illusztrációit, a fiatal grafikus, Turi Lilla készítette, aki rajzaival elnyerte a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon a Pozsonyi Pagony kiadó legjobb pályakezdő illusztrátor különdíját. Olvasói vélemény: „Ennek a kötetnek az illusztráció a kulcsa, szíve-lelke, kezdő- és nyugvópontja.” (AeS – moly)

 

Folyóirat ajánló

 Meglepetés Mentes Konyha

 

A dietetikus szakértők közreműködésével összeállított receptek között megtalálhatók a gluténmentes, laktózmentes, szénhidrátcsökkentett, cukor-és tojásmentes ételek, de a kéthavonta megjelenő magazin a vegán-és paleo táplálkozás híveinek is nyújt ötleteket. (forrás: https://www.mc.hu/magazin/meglepetes_mentes_konyha_e lofizetes) Várhatóan 2020. február 10-től megtekinthető a könyvtárunkban. A dietetikus szakértők közreműködésével összeállított receptek között megtalálhatók a gluténmentes, laktózmentes, szénhidrátcsökkentett, cukor-és tojásmentes ételek, de a kéthavonta megjelenő magazin a vegán-és paleo táplálkozás híveinek is nyújt ötleteket. (forrás: https://www.mc.hu/magazin/meglepetes_mentes_konyha_e lofizetes) Várhatóan 2020. február 10-től megtekinthető a könyvtárunkban.

 

Minden Nap Németül

A német nyelv több mint 20 éve az életem része: végigkísérte az iskolás majd egyetemi éveimet, a mindennapi munkám részévé vált és még a szabadidőmbe is beleszőtte magát. Miért van szükség az utóbbira? Elárulom. Ugyanazt az utat járom, mint te: fejlesztem és gyakorlom a német nyelvet. Merthogy egy nyelv nem olyan, mint meg tanulni biciklizni. Folyamatosan használni és foglalkozni kell vele. A Minden Nap Németül magazint azért hoztam létre, hogy ebben segítsek. A magazinnal gyakorolhatod a már meglévő nyelvtudásodat, élővé varázsolhatod a passzív ismereteidet és továbbfejlesztheted magad! Csatlakozz a Minden Nap Németül olvasóihoz, és tedd a mindennapjaid részévé a németet! (Balogh Beáta, főszerkesztő és tulajdonos) (forrás: https://mindennapnemetul.hu/) Várhatóan 2020. február 10-től megtekinthető a könyvtárunkban.

 

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK