2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Benne voltam a muzsikában és a muzsika bennem volt

2016. november 16. szerda, 11:24 - november 26., 00:00

- Simándy József (1916-1997)
Balaton Kongresszusi Központ és Színház
november 16. (szerda) - 26. (szombat)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vándorkiállítása

Simándy József, a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakja, 2016. szeptember 18-án lenne száz éves. Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerével.

A vándorkiállítás megtervezésénél három cél lebegett a szemünk előtt. 

Egyrészt szerettük volna érzékeltetni azt a hihetetlen tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált. 


Célunk volt továbbá az is, hogy árnyaljuk azt a napjainkra rögzült képet, amely Simándy Józsefet - érthető módon - Bánk bán megformálásával azonosítja. Igyekeztünk bemutatni mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket Simándy hosszú pályája során a maga felejthetetlen hangi adottságával és színpadi előadásmódjával megformált. Az operairodalom mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapest mellett vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban. Mindenki Simándyja lett.


És végül fontosnak tartottuk bemutatni a pályatársakat: az elsőrangú rendezőket, karmestereket, tervezőket és természetesen a kiváló partnerek sokaságát itthon és külföldön. Valódi Aranykor volt ez, nemcsak az ekkor alkotó művészek számára, de magának az operaműfajnak is.


A vándorkiállítás képeit elsősorban a Simándy József családja által őrzött felvételekből válogattuk. Segítségünkre volt az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga, az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai és a Simándy-rajongók által készített albumok. 
Az idézetek a művész életrajzi könyvéből, különböző visszaemlékezésekből és korabeli kritikákból származnak.

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK