2022.12.02., péntek - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Erdei misztérium

2022. augusztus 21. vasárnap, 10:39 - október 31., 00:00
Címkék: Hévíz

Erdei misztérium

https://www.heviz.hu/file/menu/194/gallery/big/2022ekfcover.png

2022. ÁPRILIS 15. - 2022. OKTÓBER 31.

       

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. "Erdei misztérium" címmel pályázatot nyert a Kulturális – Művészeti Programok Támogatása, Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A programsorozat célja a természet, mint kulturális- és élettér és az alkotó ember kapcsolódási pontjai; rendhagyó helyszíneken, több tematika alapján, figyelemfelkeltés és edukáció a kultúra eszközeivel. A programok helyszíne a Hévízi-tó északi oldalán található Véderdő, ami kifejezetten alkalmas a környezeti fenntarthatóság művészeti alkotások általi bemutatására.

A PROGRAMOK INGYENESEK, DE EGYES ESEMÉNYEKEN CSAK REGISZTRÁCIÓVAL LEHET RÉSZT VENNI!

 

FELNŐTT SZÍNHÁZI PRODUKCIÓK

A színházi előadások a Véderdőben, a pallóösvény melletti sétaút elágazásában kerülnek megrendezésre.
Alkalmanként a helyszínen legfeljebb 60 néző számára tudunk ülőhelyet biztosítani.
Az előadások ingyenesek!

Július 31. 14.00 és 17.00 órakoVIHAR?  / esőnap: augusztus 28. / - előadja az Amargant Színházi Műhely társulata

Színházi előadás William Shakespeare: Vihar című színművének ötlete nyomán, illetve József Attila, Egill Skallagrímsson, Weiner Sennyey Tibor és a társulat szövegeinek felhasználásával írta és rendezte: Ilyés Lénárd

Ajánlott: 16 éven felülieknek!

A TÖRTÉNET:
Prosperót, Milánó hercegét öccse elárulja és Nápoly királyának segítségével elüldözi trónjáról. Prospero a lányával, Mirandával együtt egy tutajjal kényszerül menekülni a nyílt tengeren. Az úton egy sziget bukkan fel. Titokzatos lények: egy boszorkány, egy vadember és egy erdei tündér lakják.
Vihar közeleg.
Robinzonád pillanatok a természet lágy ölén két felvonásban, 120 percben, avagy milyen a világ, ha útközben elvesztettük Prosperót?

Ropogósra sült hús
A te szagod neked
Sziszeg a kígyócska
A te hangod neked

/Caliban/

 

Az Amargant Színházi Műhely csapata egy évet munkálkodott ezen az előadáson, térspecifikus Shakespeare-szerű jeleneteivel a természet és az ember kapcsolatát vizsgálja.


VIHAR?
Szereplők:
Ariel - Fodor Kata
Miranda - Lányi Nicolette
Ferdinánd/Alonso - Vida Zsolt
Sycorax - Markos Szilvia
Calibán/Sebastian - Kukovecz Ákos
Stephano/Antonio - K. Horváth Benjámin
Trinculo – Begala Vodan
Gonzalo – Tolcsvay Balarám
Asszisztens:
Vainel Gergely Gyula (természetfotós)
Plakát, design: Fodor Kata

 

Szeptember 24. 17.00 órakor SÁRKÁNY - előadja az Amargant Színházi Műhely társulata

Szent György egykori történetéből inspirálódva, saját felfedezéseinket követve egy saját, eredeti forgatókönyv mentén létrehozott előadás célját tűztük ki magunk elé. Útközben szembefordulunk bennünk lappangó sárkányokkal, eltitkolt sárkányokkal és ijesztgetésre szánt sárkánytörténetekkel.

rendezte: Ilyés Lénárd

A kora középkorban járunk. A várfalon túl a hírek szerint egy hatalmas sárkány haragja tombol. Képtelenség kielégíteni hatalmas étvágyát. Jószágot, aranyat és fiatal lányokat követel magának, hogy a király népe életben maradjon. A sárkányt ugyan a legtöbben még nem látták, de a róla szóló történetek szerint hatalmas, vicsorgó pofájával pillanatokon belül fel tudná falni nemcsak a várat, de akár körös-körül az egész erdőt. Nincs mit tenni, a sarcot ki kell fizetni. Az adók csak egyre nőnek, a fiatal lányokról pedig sorsolás útján derül ki, mikor melyiküket viszik el. Ám az egyik nap titkos lázadók a királylányt is beleírják a sorsolásra várók közé és mindenki legnagyobb meglepetésére pont az ő nevét húzzák ki.

ÉLŐBÁB ELŐADÁSOK

A bábelőadások a Véderdőben kialakított helyszínen kerülnek bemutatásra.
Egy alkalommal legfeljebb 60 néző számára tudunk ülőhelyet biztosítani.
Az előadások ingyenesek!

Szeptember 15. 10.00 /csütörtök/ Ludas Matyi élőbáb előadás gyerekeknek - előadó: Hahota Bábszínház

Szeptember 22. 10.00 /csütörtök/ Piroska és a Farkas élőbáb előadás gyerekeknek - előadó: Hahota Bábszínház

PERFORMANCE ELŐADÁSOK - NAP KÖZBEN TÖBB ALKALOMMAL

A performance előadások szabad művészeti produkciók, melyeknek helyszíne és időpontja a Véderdőben alkalomszerű, megtekintésük ingyenes.

Szeptember 12. GYEREKERDŐ - tárgyanimációs színház gyerekeknek

Szeptember 17. 15.00 - 17.00

 

2022. SZEPTEMBER 28.

9.00 Mesél az erdő - foglalkozás 5-6 éves, óvodás korcsoport számára

10.00 Barátaink a fák - foglalkozás 6-12 éves, kisiskolás korcsoport számára - BETELT

14.00 Környezetünk és mi - foglalkozás 16+ korosztály számára

Egy-egy interaktív foglalkozáson egyszerre maximum 30 fő vehet részt. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelenleg regisztrálni az office@hevizmarketing.hu e-mail címen lehetséges, csoportok számára.

ÖKOTÚRA 6+ - TÚRÁK ÁLTALÁNOS ISKOLÁS, ALSÓ TAGOZATOS DIÁKOK SZÁMÁRA / 35 PERC

A túrákat vezeti Csiszár Viktor ökológus és pedagógus, aki bemutatja a gyereknek az erdő jellegzetes növény és állatvilágát. A sétán kiderül milyen kisebb-nagyobb állatok élnek az erdőben, miért és hogyan védhetjük az erdőt, és miért fontos mindannyiunknak, hogy sok-sok erdő vegyen körül bennünket. Minden résztvevő csemete egy kis ökotudatos, környezetbarát ajándékot kap a túra végén.

Szeptember 12. 11.00  - Betelt

Szeptember 12. 13.00 - Betelt

Október - Betelt

A túrák időtartama 35 perc - A túrákra iskolai csoportok, osztályok jelentkezhetnek. Egy túrán legfeljebb 30 fő diák és 5 fő kísérő vehet részt.

Találkozási, túra indulási helyszín: Északi kifolyó, Deák téri Tófürdő bejárat mellett, az erdő melletti sétányon.

​​​​​​​

Regisztráció a program koordinátoránál: Berta-Tóth Manuéla, +36 30 871 3075, office@hevizmarketing.hu

 

ÖKOTÚRA 14+ - TÚRÁK KÖZÉPISKOLÁS KORCSOPORT SZÁMÁRA / 40 PERC

A túrákat vezeti Samu Zoltán Tamás geotúra vezető, aki a fenntartható erdőről, az őshonos, telepített és invazív fajok fogalmáról és az erdő védelméről beszél. Mitől fenntartható egy erdő, és miért létfontosságú a Hévíz-tó számára a Véderdő örökerdővé alakítása? Minden résztvevő ökotudatos, környezetbarát ajándékot kap a túra végén.

Szeptember 22.

Szeptember 29.

A túrák időtartama 40 perc - A túrákra középiskolai csoportok, osztályok jelentkezhetnek. Egy túrán legfeljebb egy iskolai osztály és 3 fő kísérő vehet részt.

Találkozási, túra indulási helyszín: Északi kifolyó, Deák téri Tófürdő bejárat mellett, az erdő melletti sétányon.

Regisztráció a program koordinátoránál: Berta-Tóth Manuéla, +36 30 871 3075, office@hevizmarketing.hu

ÖKOTÚRA FELNŐTTEKNEK - GEOBOTANIKAI SÉTA A VÉDERDŐBEN / 120 PERC

A túra során kiderül miért különleges geológiai érték a Hévízi-tó, hogyan jut a felszínre a 12.000 éve a Bakonyban esett eső. Körbejárva a tó körüli erdőt, megismerhetjük az itt élő növény és állatvilágot, Szóba kerül a területen folyó egyedülálló és egyben legtermészetesebb erdőfelújítási módszer, amely révén nő az erdő immunrendszere és a benne élő rovar és madárfajok száma. Beszélünk a hívatlan színpompás "idegenekről; növényekről, tündérrózsákról és egzotikus halakról.

 • Május 1. 14.00
 • Május 12. 17.00
 • Május 22. 17.00
 • Május 26. 17.00
 • Június 3. 17.00
 • Július 16. 17.00
 • Augusztus 4. 17.00
 • Szeptember - időpont később
 •  
 • Október - időpont később
 • A túrák időtartama 120 perc.
  Séta hossza: 3 km, enyhe emelkedővel
  Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zárt, kényelmes, lehetőleg enyhén vízálló cipő, javasolt: fényképezőgép
  A túravezetés INGYENES.
  Túrák létszáma nagyjából 15 fő.

  A túrák minimum 3 fő regisztrációja esetén indulnak.
  Eső esetén a túravezető egyeztet lehetséges időpontcseréről.

   

  Találkozási, túra indulási pont: Hévíz, Rákóczi u. 2., Tourinform iroda előtt

  REGISZTRÁCIÓ

  Telefonon a túravezetőnél, Samu Zoltán Tamásnál: +36 30 414 9009
  Telefonon a Tourinform irodában minden nap 9 és 17 óra között: 06 83 540 131

   

  A programváltozás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön a túrát hirdető felületeken, illetve a megadott elérhetőségeken. A programokon mindenki saját felelősségre vesz részt. Kérjük a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzenek az indulás helyszínére.

  A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük jelezze a programot vezető kollégánknak vagy a túravezetőnek.

MINDEN TÚRA INGYENES!

A pART ökoművészeti projekt lényege, hogy az erdőt magát tekintsük művészeti térnek, és a természet legyen maga a műalkotás központi alkotóeleme. A művészet nem idegen a környezetétől, pont ellenkezőleg: szerves része a tájnak. Az alkotások nem az örökkévalónak készülnek, hanem illékonyak és változók, akár a természet. Az állandó körforgás részei.

A pART ökoművészeti alkotások megvalósítói a hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola hallgatói és művészeti vezetőjük Gál Tamás.

A művészeti alkotások készítésének ideje októberben várható!

AZ ÖKOMŰVÉSZETI ALKOTÁSOK AZ IDŐJÁRÁSI VISZONYOK FÜGGVÉNYÉBEN 2022. OKTÓBERÉBEN LÁTHATÓK MAJD A VÉDERDŐ KÜLÖNBÖZŐ PONTJAIN.

VIDEÓK AZ ALKOTÓ FOLYAMATRÓL ÉS AZ ALKOTÁSOKRÓL.

 

 

A PROGRAMOK HELYSZÍNE

ÍGY KÖZELÍTSD MEG A VÉDERDŐT!

Gyere busszal, kerékpárral, rollerrel vagy sétálva! Könnyen megközelítheted az erdőt Hévízen a Deák tér irányából, az Ady Endre utcától és a Keszthely-Hévíz illetve a Hévíz-Alsópáhok kerékpárutakról a Festetics sétányon keresztül vagy a Hévízi Termelői Piac irányából az erdő melletti sétautakról. A Véderdőben akadálymentes és futásra is alkalmas ösvények várnak, melyek csatlakoznak a Nyugati- és az Északi-Véderdő Tavirózsa Tanösvényéhez is. Az alsó Véderdőben a pallóösvényen megismerheted az erdő mocsárvilágát, míg a felső erdőben a fák lomkoronájának magasságából tekinthetsz le a városra a Lombkorona-kilátó végéről.

Az erdőtől csupán néhány méterre heti három alkalommal termelői piac vár, továbbá a hét minden napján nyitva tartó vendéglátó egységek, kijelölt kerékpárút, kerékpártároló és akadálymentes nyilvános illemhely is található a helyszín közvetlen közelében. Az erdő sétányai a Hévízi-tó mellett haladnak, így több pontjáról kilátás nyílik a misztikusan gőzölgő termál tóra.

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK