2021.01.23., szombat - Zelma, RajmundZalaegerszeg időjárása

Programajánló

József Attila Városi Tagkönyvtár - könyv ajánló, foglalkozások

2020. augusztus 03. hétfő, 14:33 - szeptember 01., 00:00

NYÁRI KÖNYVTÁRI FOGLALKOZÁSOK

2020. 08. 24. 10.00 TÜNDÉREK VILÁGA - Interaktív mesefoglalkozás

2020. 08. 24. 14.00 ENERGIAVÁROS - Energiatakarékosság. Internetes foglalkozás

2020. 08. 25. 10.00 SZERENCSE - A világ gyönyörű! Interaktív mesefoglalkozás

2020. 08. 25. 14.00 ZSENÍLIA ÁLLATOK - Kézműves foglalkozás

 

A KIS HERCEG - DFMVK – HANGOSKÖNYV

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című műve, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak felolvasásában az alábbi linken hallható: http://www.javk.hu/hirek/antoine-de-saint-exupery-a-kis-herceg---dfmvk---hangoskonyv

 

FACEBOOK

Kövessen bennünket facebook oldalunkon is, ahol hasznos információkkal, ajánlókkal várjuk. https://www.facebook.com/jozsefattilavarositagkonyvtar/

 

Nincs időm olvasni kihívás!

 


2018 februárjában csatlakozott a József Attila Városi Tagkönyvtár egy országos kezdeményezéshez,

amit Szabados Ágnes, az RTL KLUB műsorvezetője indított útjára.

 

A témát Ági adja meg minden hónap első napján, amihez mindenki

szabadon választott könyvekkel csatlakozhat.

 

Minden hónapban más-más témában találhatnak ajánlott könyveket

tagkönyvtárunkban és honlapunkon.

 

http://javk.dfmvk.hu/hirek/nincs-idom-olvasni---kihivas

 

Margaret Atwood: Az ehető nő


Marian nem akar mást, csak normális életet. Egy piackutató cégnél dolgozik, a barátnőjével közösen bérel lakást, és amikor Peter, a kissé unalmas, ám megbízható barátja megkéri a kezét, engedelmesen igent mond.

 

Az eljegyzés után nem sokkal Mariant az a különös érzés fogja el, mintha belső énje és a teste lassan elválna egymástól.

Képtelen enni, mert úgy érzi, Peter őt magát is felfalja…

 

Margaret Atwood első, 1969-ben megjelent regényét végre magyarul is kézbe vehetik az olvasók.

 

 

Eoin Dempsey: Fehér rózsa


1943 decembere. Hitler hatalomra kerülése előtt a Gerber-család nyári lakja visszhangzott a

nevetéstől. Most, hogy mély hótakaró borítja a Fekete-erdőt, a német másként gondolkodó, Franka Gerber egyedül van, és úgy érzi, hogy kilátástalan az élete.

 

A hazájában tomboló a fanatizmus és a brutalitás miatt elvesztette az édesapját valamint az öccsét, így már nincs miért élnie.

 

Ekkor észrevesz egy eszméletlen pilótát a hóban, aki Luftwaffe-egyenruhát visel, és az ejtőernyője libeg a szélben. Franka nem akarja, hogy a férfi ott haljon meg, így elviszi a családja mindentől

távol lévő faházába – annak ellenére, hogy gyűlöli a rezsimet, amit a katona képvisel.

De amikor kiderül, hogy nem az, akinek tűnik, Franka versenyfutásba kezd az idővel, hogy felfedje a pilóta valódi személyazonosságát. A gyenge kötelékük nagyon megszilárdul, de roppant veszélyessé is válik.

Miközben nyomukban a Gestapo, vajon megbízhatnak-e egymásban annyira, hogy erőiket egyesítve végrehajtsanak egy küldetést – ami pedig nem csak a háború kimenetelét, de az életüket is örökre

megváltoztatja?

 

Jodi Picoult: Második látásra

 

Jodi Picoult váratlan fordulatokkal teli regénye az emberi sorsról, a szenvedélyről, a bűnről és a

megváltásról Vermont államban egy kisváros élete teljesen felbolydul, amikor az egyik lakó eladja a telkét, hogy egy modern üzletközpontot építhessenek rá. A helyi abenaki indiántörzs tiltakozik, hiszen hitük szerint a föld a törzs ősi temetkezési helye. Amikor sokasodnak a természetfeletti

jelenségek a környéken, a befektető, hogy lenyugtassa a kedélyeket, egy szellemvadászt bíz meg, hogy kiderüljön: kísértetek márpedig nincsenek.

 

A megbízott szellemvadász, Ross, kísértetek helyett egy gyilkossági nyomozásban találja magát, miközben ő maga is legszívesebben megszabadulna az életétől. Nyolc éve ugyanis menyasszonyát, Aimee-t halálos autóbaleset érte – a férfi azóta próbálja eldobni magától az életet, de furcsa módon egyik próbálkozása sem jár sikerrel.

 

Egyetlen reménye, hogy egy nap még viszontláthatja élete szerelmét. A kisvárosban megismeri a titokzatos Lia Beaumont-t, akinek Rosshoz hasonlóan minden vágya átjutni azon a láthatatlan határon, amely elválasztja az élők és a holtak világát.

Végleg elszakítja-e a halál azokat, akik összetartoznak?

Saly Noémi: Micsoda népek...

 

 

Keveseknek adatik meg, Budapesten meg pláne: születésem – 1956 – óta ugyanabban a lakásban élek.

Gyerekként, amikor az ember a szavak bűvöletében él, és a világ birtokba vételének szinte mágikus módja a dolgok megnevezése, a másik nevének megtudása, gyakran faggattam nagyanyámat és a ház öregeit: hogy hívták azokat, akik előttünk itt laktak? Tizenkét évesen beírtam ezeket az

információkat egy ronda szürke, spirálos noteszbe.

Hajdan gyönyörű házunk a világörökség része, Hauszmann Alajos alkotása, nosza, tárjuk ki a kaput mi is arra a két napra. Előszedem a szürke noteszt, annyi mindent tudok a lakókról, gyerekjáték lesz az egész.

Aztán megnyitottam az Arcanum portált a neten, mondván a gépnek: Döbrentei utca 8., kis szógám, szimat! És szörnyen elszégyelltem magam. Jóságos ég, hiszen nem tudok én semmit. Zúdultak rám a nevek, a történetek, drámák és vígjátékok, elképesztő kavargásban ez az egész ótvar, gusztustalan, rossz emlékű huszadik század.

 

A hatalmas anyag láttán ijedtemben a megoldást is kitaláltam: én leszek a házvezetőnő, és

kiteregetem a ház szennyesét. A látványterv enyhén szólva puritán volt. A/4-es lapokra nyomtattam az életrajzokat meg a képeket, a kapualjba került az épület és a két háztulajdonos család története, az orsótér aljába szárítóköteleken, lepedőkre tűzve, illetve – ahol pontosat tudtam – az ajtók mellé erősítve pedig az én régi szomszédaimé.

 

Miután csaknem egy egész csomag nejlon irattasakot és vagy két marék ziherejsztűt elhasználtam, rögtön el is dőlt, hogy ebből könyv lesz, hiszen már nincs is vele olyan sok munka – ajaj, dehogynem, rengeteg lett.


Gabriel García Márquez: Az évszázad botrány

Bár Gabriel García Márquezt a legtöbben prózaíróként, Macondo, Aureliano Buendía ezredes vagy épp Santiago Nasar megalkotójaként ismerik, első igazi szerelme az újságírás volt.

Az évszázad botránya című, magyarul eddig sosem publikált kötet páratlan újságírói örökségének állít emléket, és az 1950–1984 között keletkezett cikkeiből válogat.

 

Az ötven írás a García Márqueztől megszokott feltartóztathatatlan elbeszélői lendülettel vezet el a barranquillai évek szárnypróbálgatásaitól a nemzetközi hírnévig.

Cikkeiben Pablo Escobar újságírókat terrorizál, a pápa szabadságra megy, a levelek pedig soha nem érnek célba.

 

Bauer Barbara: A fényfestő


Cecil Le Blanc Párizsban végzi művészeti tanulmányait. A fiatal nőt tehetséges festőnek tartják, mestere éppúgy büszke rá, mint a nevelőnője, akit anyjaként szeret. Minden adott ahhoz, hogy

 

sikeres művészi pályát fusson be, és a magánéletében is boldog legyen. Már eddig is részese lehetett a francia főváros szellemi pezsgésének, elismerte és befogadta a művészvilág. Ám Cecil mégis úgy érzi, valami hiányzik az életéből, ami nélkül nem tud kiteljesedni sem a festészetben, sem a szerelemben.

„Légy türelmes. Meg fogod találni azt a helyet, azt a pillanatot, ahová be tudsz lépni magad is, és nem azt fested meg, ami előtted van, hanem amiben te is benne vagy. Ekkor leszel készen.” Cecilt a mestere ezekkel a szavakkal bocsátja útjára. És bár az egész világ nyitva áll előtte, az útja mégis Budapestre vezeti őt. Talán ez lenne a hely, amelyről a mestere beszélt? És az a bizonyos pillanat, az vajon mikor érkezik el?

Apránként rátalál mindarra, amire egész életében várt. Megismerkedik Endrével, a magyar építésszel, akihez sokkal több szál fűzi, mint hitte volna. Megérti, miért vonzotta annyira Magyarország.

Az ország, ahol utoljára kisgyermek korában járt, és amelyre szinte már nem is emlékezett. És ahol végre felragyog az a fény, amelyben megláthatja önmagát. A saját történetét.

 

A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

 

Folyóirat ajánló


LÁTKÉP

A LÁTKÉP az első olyan hazai folyóirat, amely havonta bemutatja a világot megmozgató legérdekesebb cikkeket és fotókat. Hihetetlen élmények áradata várta és várja az olvasókat ezután is: ugyanis a LÁTKÉP magazin egy véget nem érő kalandsorozatot kínál.

Olyan helyekre kalauzoljuk Önöket, ahol eddig még nem jártak, betekinthetnek velünk a történelem sötét vagy felemelő múltjába és a jelen titkaiba; új megvilágításba helyezzük az életet szóban és képekben, ezenkívül izgalmas történetek és nyomozások nyújtanak letehetetlen olvasnivalót.

 

További információk: https://iqmedia.hu/?profil=latkep#tab-profile

 


Ridikül

A Ridikül Magazinban pont azt találja, amit keres egy női lapban. Ötleket a mindennapok kényelmes viseletére, jó kedvet eső esetére, jó társaságot.

 

Valódi tartalom, igazi nőknek!

 

AUGUSZTUSI LAPSZÁM TARTALMÁBÓL:

 

Címplapon egy elhalasztott esküvő története: még Jennifer Lopeznek, a nagybetűs nőnek sem jöhet össze minden.

Vajon miért csaljuk meg a másikat? Neszesszer rovatunkban a félrelépők típusait mutatjuk be.Ebben a hónapban az Őrségbe, a

gyönyörű ősrégi térségbe csábítjuk olvasóinkat.

Nagyon sokan küzdünk a visszérrel... Megmutatjuk, mit tehetünk, hogy lábunk ismét visszakapja eredeti szépségét?

 

További információk: https://ridikul.hu/

Megjelenik havonta

 

Elérhetőségek:

 

József Attila Városi Tagkönyvtár 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

 

Tel.: +36-92/596-831

e-mail: javtk@dfmvk.hu www.javk.hu

 

 Nyári nyitvatartás:

hétfő - péntek: 9.00 - 17.00 szombat: ZÁRVA

 

Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány Adószámunk: 18959662-1-20

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK