2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

MSZP: Az Európa napot ünnepelték

2021. május 12. szerda, 18:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A május 9-i Európa nap alkalmából tartott sajtótájékoztatót az MSZP zalaegerszegi szervezete az Európa téren. Major Gábor városi elnök mindenekelőtt felidézte az unió létrejöttének előzményeit.

Az EU nem hibátlan, de nem is ellenség

Mint mondta: a 2. világháborút követően, 1950. május 9-én tette közzé nyilatkozatát Robert Schuman francia külügyminiszter, melyben egy olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel, ami a kontinensen belül lehetetlenné tenne egy újabb háborút. Ez a folyamat indította el az Európai Unió létrejöttét. Május 9-e pedig azóta is az európai egység és a béke ünnepe, bár Magyarországon kevéssé hangsúlyos e jeles dátum – tette hozzá.

Az elnök szerint az Európai Unió ma is a szabadság, a demokrácia, a határok nélküliség és a nemzetek közötti együttműködés szimbóluma. Persze az unió nem hibátlan; néha túl bürokratikus, néha pedig lassú, de semmiképpen sem szabad ellenségként tekinteni rá. Major Gábor úgy látja, hogy az uniós források nélkül nem lehetett volna milliárdos fejlesztéseket megvalósítani szerte az országban, így Magyarország és Zalaegerszeg is egyértelműen nyert a 2004-es csatlakozással. Ugyanakkor a források felhasználása az utóbbi években nem mindig a köz érdekét szolgálta.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EU-n kívül nincs más közösség ami ilyen erős gazdasági és biztonsági védőhálót nyújtana hazánknak. Annak idején az MSZP vezette be az országot az unióba, és a szocialisták lesznek azok, akik a végsőkig bent is szeretnék tartani.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK