2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Paksy Zoltán a buszközlekedés problémáiról

2018. november 25. vasárnap, 17:38
Szerző: -pet-
Címkék: LMP, Paksy Zoltán
A helyi járatú buszközlekedést működtető cég pénzügyi problémáiról, és az alsóerdei fejlesztés aktuális kérdéseiről beszélt közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján dr. Paksy Zoltán, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati képviselője.

Elhangzott: a város öt évre szerződést hosszabbít a helyi buszközlekedés lebonyolítására az ÉNYKK Zrt-vel, a cég azonban az elmúlt egy esztendőben 260 millió forintos veszteséget halmozott fel. A hiányt a hatályos törvények értelmében a városnak kell kifizetni, csakhogy nincs ekkora fedezet az önkormányzat költségvetésében. Jelenleg nem lehet tudni, hogy a város mindezt miből gazdálkodná ki – nemcsoda, hogy a közgyűlésen közel egyórás vita bontakozott ki a témával kapcsolatban.

Súlyos teher a városnak

A helyzetet nehezíti, hogy a helyi buszközlekedés elavult, nem alkalmazkodik a megváltozott igényekhez, emiatt az utasok száma is lecsökkent az elmúlt években. A képviselő szerint mindez jól szimbolizálja a kormány elhibázott politikáját. Vagyis, hogy rengeteg – szocializmus korszakát idéző – állami cég jött létre az utóbbi időben, amik veszteségesen működnek. Az önkormányzatoknak kötelező szerződést kötniük ezekkel az állami vállalatokkal, aminek az a vége, hogy a veszteséget is rájuk terhelik, azonban a városoknak nincs fedezete a hiány pótlására.

Paksy Zoltán beszélt az Alsóerdei projektről is, amit a lassan „végtelen történetté” váló Modern Városok program egyik kulcselemeként hirdettek meg bő három évvel ezelőtt. Ahogy a fejlesztési program más részeinél sem, úgy itt sem történt még egy kapavágás sem. Az Alsóerdő esetében most ugyan beruházási célterületté nyilvánított egy részt az önkormányzat. A tervek szerint ezen a kijelölt területen épül majd meg az új lőtér. Kérdés az is, hogyha netán el is készül valamikor az új létesítmény, vajon gazdaságos lesz-e a lőtér működése? A képviselő szerint ez kétséges.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK