2021.01.22., péntek - Vince, ArtúrZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

PCR tesztelést végző mobil tesztpont érkezik a városba

2020. május 06. szerda, 19:53
Közlemény
Budapest után első vidéki helyszínként Zalaegerszegen jelenne meg a már nem gyorstesztet, hanem PCR tesztelést végző mobil tesztpont - adta hírül szerdán Balaicz Zoltán polgármester Facebook-oldalán.

 A közlemény szerint olyan területet kértek, ahol nagy számban vannak parkolók. A tesztpont nem csak a városra koncentrálna, hanem a megyét és a régiót is szeretné lefedni. Részben egyetemi kutatásokat végeznek majd a mobil laborban, részben pedig önköltséges PCR tesztelésre lehet bejelentkezni (amire eddig magánúton nem volt mód, csak a népegészségügyi hatóság által). Helyszínnek a sportcsarnok környékét javasolta. A nagyobb parkolásra alkalmas terület azért kell, mert a metódus alapja, hogy a nukleinsav alapú, orr- és garatnyálkahártyából történő mintavétel az egyén gépjárművénél történik, így minimálisra csökkenthető az érintkezés, és a további fertőzés esélye.

Mindeközben a többi (önkormányzati és magán) tesztelés is folyamatosan zajlik. Ezekkel együtt összesen több mint 5.000 tesztelésre került sor, amivel élen járunk a települések között. 

A mai adatok szerint a 268 ezer lakosú Zala megyében eddig összesen 140 főnél mutatták ki a koronavírus fertőzést annak megjelenése óta (ez a megye lakosságának 0,05 %-a). Közülük sokan már felépültek, meggyógyultak és már negatív teszteredményekkel rendelkeznek. Összesen a 140 főből 5 személy halt meg (a 373 magyarországi halott 1,3 %-a, valamennyien idősek voltak és súlyos egyéb betegségük volt). A 140 főből az elmúlt két hónapban összesen 48-an kerültek kórházba, 92-en pedig enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen voltak/vannak otthon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK