2022.05.16., hétfő - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Stop benzinár!

2021. november 05. péntek, 10:18
Szerző: V.Zs.
Címkék: Jobbik, MSZP
Az elmúlt hetekben a 95-ös benzin literenkénti ára elérte az 500 forintot, a gázolajé átlagosan 512 forint. Ennek hatásairól beszélt sajtótájékoztatóján Benke Richard, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Mint fogalmazott, Zala megyében és Zalaegerszegen is rengetegen autóznak, a vidéki kistelepülésekről szinte csak gépjárművel lehet a megyeszékhelyre utazni a munkahelyre, bevásárolni, gyógyszert kiváltani. A rekord magas üzemanyagár beavatkozást igényel, szerinte a mindenkori kormányzatnak az a feladata, hogy a világpiaci és egyéb versengések negatív hatásaitól megvédjék az embereket. Benke Richard szerint első lépésként fagyasszák be az üzemanyagok árát, majd dolgozzák ki a jövedéki adó csökkentésének folyamatát. Az ötszáz forintos benzinárban nagyjából 230 forint az adó, azaz a magyar költségvetés tiszta bevétele.

Ugyancsak a benzinár emelkedésről és annak negatív hatásairól szólt sajtótájékoztató keretében Góra Balázs, az MSZP városi szervezetének elnöke és Major Gábor alelnök. Elhangzott: kezdeményezik, hogy az üzemanyagárból befolyó jövedéki adó harmadát az önkormányzatok kapják meg útfelújításra és az utak zöld fejlesztésére. A magyar városok, települések úthálózata ma kifejezetten rossz állapotban van, ezért ez a javaslat jogos. A benzin és a gázolaj átlagára a tavalyi októberi árakhoz képest mintegy 40 százalékos áremelkedést jelent.

Az MSZP felszólítja a kormányt és a jegybank vezetését, hogy tegyenek érdemi intézkedéseket az infláció és az üzemanyagárak emelkedésének megállítására. Az MSZP politikusai hangsúlyozták: a klímaveszély közepén abban érdekeltek, hogy minél többen vegyék igénybe a tömegközlekedést, használják a kerékpárt, és mindenki tegyen meg mindent a modern, friss környezetért. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK