2022.05.24., kedd - Eszter, ElizaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Több millió forintos állami támogatást is igénybe vehet, aki időben elkezdi a nyugdíjcélú megtakarítást

2021. szeptember 01. szerda, 11:41
Hirdetés
Címkék:
A mai elöregedő társadalomban fennáll a lehetősége annak, hogy az állami nyugdíj nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani számunkra. Éppen ezért érdemes minél előbb komolyan elgondolkodni azon, hogy gondoskodjunk a saját időskori megélhetésünkről. A magyar állam ehhez jelentős segítséget ad, így aki jó időben elkezdi a megtakarítást, az akár több millió forintos nyereségre is szert tehet.

A nyugdíj célú előtakarékosságnak három formája ismert: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), és a nyugdíjbiztosítások.

Szeretnénk segítséget nyújtani a legmegfelelőbb pénzügyi konstrukció kiválasztásához, ezért összefoglaljuk a három megtakarítási forma legfőbb jellemzőit. 

Az önkéntes nyugdíjpénztár széles körben elterjedt és mindenkinek ajánlott megtakarítási forma. Magas szintű befektetési szakértelemmel nem rendelkező ügyfelek számára is megfelelő megoldás lehet.  A minimális tagdíjfizetési kötelezettségen felül rugalmas, a befizetés mértéke egyéni élethelyzethez igazítható, eseti befizetésekre is lehetőség van. Jóváírás történhet a számlán egyénileg és munkáltatói befizetés útján is. A számlán megtakarított összeg örökölhető. A befizetések 20%-át, de maximum évi 150 000 Ft-os adó-visszatérítést igényelhet a pénztártag a személyi jövedelemadó-bevallásával egyidejűleg, amit az adóhatóság a pénztári számlájára utal. Ez az összeg – levonások nélkül – a már meglévő egyenlegét, azaz a megtakarításait gyarapítja. Az önkéntes nyugdíjpénztár további előnye a többi megtakarítási formával szemben, hogy a béren kívüli juttatások (cafeteria) között is elérhető. 

A nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) általában a magasabb jövedelemmel és magas szintű pénzügyi ismeretekkel rendelkező ügyfeleknek javasoljuk, mert bár nagyon rugalmas befektetési lehetőségeket kínál, de szakértelmet és folyamatos odafigyelést igényel.
A nyugdíj-előtakarékossági számla egy államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma. Minden magánszemély rendelkezhet egy R-jelöléssel ellátott NYESZ számlával (NYESZ-R), aminek az éves befizetései után 20%, maximum 100 ezer forint adó-visszatérítést vehet igénybe. Az adó-visszatérítést évente a személyi jövedelemadó-bevalláskor kell igényelni, és a jóváírt összeg a már meglévő egyenleget gyarapítja. Elhalálozás esetén a megtakarítást a törvényes örökös kapja meg.
Ez a számla nem érhető el minden pénzintézetnél. Célszerű előzetesen tájékozódni például az interneten vagy bankfiókokban.

A nyugdíjbiztosítás egy kifejezetten nyugdíjcélra kötött életbiztosítási szerződés, mely szintén örökölhető. Nyugdíjbiztosítási termékek széles skálája megtalálható a piacon, így mindenki a befektetési szaktudásának és kockázatvállalási hajlandóságának legmegfelelőbb terméket választhatja, melyhez kiegészítő biztosítási szolgáltatás is párosul.
Elsősorban a nyugdíjas évekre vonatkozó öngondoskodást szolgálja. Ezzel összefüggésben a szerződő visszaigényelheti az éves befizetéseinek a 20%-át, maximum évi 130 000 Ft-ot. Az így jóváírt összeg a már meglévő egyenlegét gyarapítja.

Ezeknek a konstrukcióknak az egyik legnagyobb előnye az állami támogatás: hosszú távon több millió forintot nyerhetnek, akik okosan kihasználják. A támogatás hosszú távon igen komoly összeget, több millió forintot is jelenthet a megtakarítók számára. A támogatást azonban az állam kizárólag az időskori anyagi biztonság megalapozására adja. Ha valaki idő előtt pénzt vesz fel a megtakarítási számlájáról, akkor emiatt el is veszítheti az addig kapott adó-visszatérítéseket. 

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértői díjmentes tanácsadás keretében nyújtanak segítséget a megtakarításokkal kapcsolatos, és egyéb pénzügyi vonatkozású kérdéseik tekintetében. 

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!) E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK