2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Filmes múzeum Keszthelyen?

2017. január 30. hétfő, 19:02
Szerző: ZalaMédia
Címkék: Keszthely, Kultúra, Mozi
Tavaly nyáron alakult meg Keszthelyen a Magyar Film és Média Történeti Egyesület, melynek célja, hogy felkutassa, begyűjtse, rendszerezze és kiállítsa az analóg filmkészítéssel kapcsolatos eszközöket és dokumentumokat egy Keszthelyen megnyitandó múzeumban.

A részletekről Szávics Gyula, az egyesület ötletgazdája és elnöke tájékoztatta szerkesztőségünket. Mint fogalmazott: azért is érzik egyfajta küldetésnek az egyesület létrehozását és a filmek begyűjtését, mert hasonló múzeum jelenleg sehol sem működik az országban. Ezzel együtt szeretnénk egy korszerű digitalizáló központot és egy hozzá kapcsolódó archívumot is létrehozni, elsősorban a Zala megyei – még megmenthető – analóg, régi képes- és filmes dokumentumok számára, majd az így létrejött digitális anyagot az interneten hozzáférhetővé tenni.

Illusztráció

Cél az analóg-korszak dokumentumainak megmentése

Jelenleg a gyűjtés fázisában vannak; több Balaton-parti településsel is felvették a kapcsolatot, hogy segítsenek a régi mozis relikviák, leszerelhető mozigépek és egyéb filmes berendezések beszerzésében.

Az egyesülethez egyébként már több mint negyven fő csatlakozott, köztük lelkes amatőrök, múzeumi és filmes szakemberek és más pártoló tagok szerte az országból, így jó esély van arra, hogy a kapcsolatok révén minél több helyről sikerül a szükséges eszközöket, tárgyakat, vagy régi filmeket begyűjteni. Eddig közel 1000 darab 16 milliméteres egyetemi film vár a raktárban digitalizálásra, mely munkát pécsi és budapesti partnerek segítségével szeretnének megvalósítani.

Szávics Gyula, az egyesület alapító elnöke

Az elnök elárulta: sokan támogatják a kezdeményezést, többek között a keszthelyi önkormányzat is. Egyelőre raktározási célokra – ami később talán a múzeum lehetséges helyszíne is lehet – felajánlottak egy valamikor a kastélyhoz tartozó épületet. Szeretnék elérni, hogy az épület alsó szintjén rendelkezésre álló két helyiséget, továbbá a teljes tetőtéri szintet és a pinceszintet is megkaphassák. Ezekben további raktárak, bemutatótermek, kiállítóhely és klubmozi is teret kapna. Szávics Gyula szerint nemcsak az egyedisége miatt emelné a város hírnevét az újonnan létesítendő múzeum és mozi, hanem jelentős költségmegtakarítással is  járna, hiszen nem kellene külön épületet vásárolni vagy építeni erre a célra.

Az egyesülethez bárki csatlakozhat, aki szívügyének érzi a régi filmek, mozis relikviák megmentését. Ezen kívül az ország minden pontjáról várják azokat is, akik megfelelő szakmai tapasztalattal vagy már meglévő kollekcióval rendelkeznek. Annál is inkább, mert az egyesületnek az is célja, hogy összefogja a magyar film –és médiatörténettel foglalkozó szakembereket.

(További info.: www.hungarianfilm.hu; e-mail: szavics@hungarianfilm.hu)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK