2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét Zalaegerszegen hetvenkedtek a hatvanasok

2023. szeptember 13. szerda, 18:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Göcseji Falumúzeumban fogadták a Hetvenkedő Hatvanasok elnevezésű kétnapos vetélkedősorozat résztvevőit. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság évek óta sikeresen zajló bűnmegelőzési programjára az ország 19 megyéjéből képviselték magukat négyfős csapatokban az időseket tömörítő szervezetek. A BRFK is állított ki csapatot a vetélkedőre, amelynek témája kifejezetten az online csalásokra irányult.

Az országos bűnmegelőzési vetélkedő résztvevőit a skanzenben köszöntötték

Balaicz Zoltán polgármester köszönti a vetélkedő résztvevőit

A vendéglátó város nevében elsőként Balaicz Zoltán polgármester üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta, a kétévente megrendezett, később a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által felkarolt Hetvenkedő Hatvanasok vetélkedősorozat Zalából indult el. Azóta is többször volt helyszíne, 2017-ben Hévízen, 2019-ben és 2021-ben Zalaegerszegen rendezték meg. 2023-ban ismét a zalai megyeszékhely adhat helyt a programnak, annak első napján szívesen fogadják a csapatokat az ország 1968-ban elsőként létesített skanzenében, a Göcseji Falumúzeumban.

A rendőrség bűnmegelőzési tevékenysége a társadalom minden rétegét igyekszik érinteni, mondta Tóth Tibor rendőr alezredes. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetőhelyettese hozzátette, az idősebb korosztály számára 2011-ben elindított bűnmegelőzési vetélkedő ezt szolgálja. Észrevegyék és megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, és sajátítsanak el olyan viselkedésformákat, hogy ne váljanak áldozattá.

A nyíregyházi csapat: Csiszárné Török Edit rendőr alezredes, Román Demeterné, Betléri Györgyné, Labant Sándorné és Fekete Istvánné

Rengeteg olyan csalási forma kering az interneten, amely akár több száz ezer forintot is kicsalhat a gyanútlanokból, mondta érdeklődésünkre Tóth László rendőr őrnagy, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője. Ezen a téren a leginkább az idősek a veszélyeztettek. Az idei vetélkedő tájékoztatói és feladatai éppen ezért irányulnak a netes pénzügyi csalásokra, hasonlóképpen, mint KiberPajzs weboldal. A vetélkedő jelentőségéről elmondta továbbá, hogy a résztvevők a két nap alatt tanultakat és megtapasztaltakat kortárssegítőként adhatják tovább kisebb közösségeikben.

Az országos vetélkedőre egy az internet veszélyeire felhívó plakáttal lehetett pályázni, amely alapján a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület elnyerte, hogy képviselje a vármegyét. De nem először vannak itt. Vidovicsné Bene Erzsébet elnökhelyettes elmondta, az internet nagyon hasznos, de sajnos nagyon káros is. Az egyedülálló idősek a legveszélyeztetettebbek, de a hiszékenység is szerepet játszik áldozattá válásukban. A vetélkedőn kapott tanácsok betartásával sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat.

Célba dobás

Nyíregyháza sem először van jelen a rendezvényen, ezúttal is más csapatösszeállításban érkeztek. Román Demeterné, az ottani nyugdíjas szervezetek szövetségének alelnöke elmondta, az online és az unokázós csalásokban az idősek tájékozatlanságát igyekeznek kihasználni. Ha százból egy embert meg tudnak menteni közülük, akkor már megérte eljönni a bűnmegelőzési vetélkedőre. Céljuk, hogy segítség kortársaikat, ezért hazatérve minden egyesületnek átadják az itt tanultakat. 

A Göcseji Falumúzeumban éberséget, koncentrációt kívánó feladatok várták az időseket: a kálócfai háznál lövészet, a csödei kerített háznál ízlelés, a zalalövői hosszúháznál tapintás, a kástunál célba dobás. Egyfajta ráhangolódásként a másnapi bűnmegelőzési vetélkedőre a Mindszentyneumban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK