2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Köszönet az ukrán tolmácsolásért

2023. március 16. csütörtök, 14:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg önkormányzata köszönetét fejezte ki Kuszka Gabriella tolmácsnak, aki a tavaly május óta a városban élő ukrán dzsúdózó gyerekek, kísérőik, és az őket befogadó, számukra edzési és versenyzési lehetőséget biztosító Zalaegerszegi Judo Sportegyesület között segíti a kommunikációt ukrán nyelven.

Kuszka Gabriella önzetlen munkáját ismerték el

Előtérben Kuszka Gabriella és Balaicz Zoltán

A városházán tartott eseményre az itteni tartózkodásukról több fotóval ízelítőt adó, Vendégszerető Zalaegerszeg feliratú táblával érkeztek. Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy Oroszország 2022. február végén megtámadta Ukrajnát. A város közössége azonnal adománygyűjtésbe kezdett, amit el is jutattak a két ukrán testvérvárosba, a Herszonba és Beregszászba. Mint mondta, Azokban a hónapokban nagyon sokan érkeztek Ukrajnából, akiket az önkormányzat igyekezett szeretettel fogadni. Ez önmagában nem lett volna elegendő, ezért nagy köszönet illeti a Zalaegerszegi Judo Sportegyesületet, amelynek tagjai mindent elkövetnek, hogy az ukrán gyerekek jól és szeretetben érezzék magukat. A polgármester kiemelte, mindez nem sikerült volna Kuszka Gabriella tolmács nélkül, aki most már több mint egy éve segít a nyelvi nehézségek áthidalásában. Nélküle a dzsúdózó gyerekek sem érezhetnék a törődést, a gondoskodást, és azt, hogy a város befogadta őket. Lelkesedését és kitartását egy jelképes ajándékkal köszönik meg neki.  

A polgármester szavaira reagálva Trosztyanszky Gennagyij vezetőedző elmondta, a gyerekek nagyon hálásak a vendégszeretetért. Örülnek annak, hogy biztonságos körülmények között élhetnek, tanulhatnak, sportolhatnak Zalaegerszegen. Szüleikkel igyekeznek tartani a kapcsolatot, akiket már egy éve nem tudnak megölelni. Sajnos, naponta szembesülnek rossz hírekkel, kik haltak meg a fronton a barátok, rokonok közül.

A kárpátaljai Munkácson született Kuszka Gabriella, aki magyarként az ottani általános iskolában tanult meg ukránul. Húsz éve él Zalaegerszegen, és a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolában tanít. Elmondta, a háború kitörését követően a zeneiskolában is azonnal adománygyűjtésbe kezdtek. Először Záhonyba akart menni tolmácsolni, de miután a menekültek hamar megérkeztek a városba, maradt, és szívesen segít a mai napig a tolmácsolásban, a Zalaegerszegi Judo Sportegyesület által befogadott ukrán gyerekeknek is. Kiemelte, nagyon büszke a zalaegerszegiek összefogásra, amelyben ő csak egy láncszem.

Az ukrán dzsúdózó gyerekek nemcsak beilleszkedtek a csapatba, de sokat is fejlődtek az eltelt egy év alatt, amit a közelmúltbeli nemesvámosi versenyről elhozott öt arany is mutat.  Erről a Zalaegerszegi Judo Sportegyesület elnöke, Varga Zoltán és vezetőedzője, Nagysolymosi Sándor beszélt. Mint mondták, folyamatosan szerveznek szabadidős programokat, hogy az ukrán gyerekek még jobban érezzék magukat.

Balaicz Zoltán kapott még egy ajándékot, a vezetőedző lányától egy az ukrán zászló színeit idéző kék-sárga rajzot. A polgármester végül arról beszélt, hogy a felszabadult Herszonnal hamarosan felveszik a kapcsolatot, hogy további segítséget nyújtsanak az ukrán testvérvárosnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK