2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zala Megyei Parasport Nap, egy kicsit másképp

2023. december 12. kedd, 11:31
ZalaMedia
Immár 22. alkalommal rendezték meg Zala Megye Parasport Napját a Dechatlon Kupáért, mely rendezvény ezúttal két helyszínen a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában és a Landorhegyi iskolában zajlott. Az esemény a Fogyatékkal Élők Világnapjához kapcsolódik, amit december 3-án tartanak világszerte.

„Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp”


Zala a parasportnap szervezésében élen jár, hiszen 2001-ben itt rendeztek először ilyen rendezvényt. Az idei program két helyszínen zajlott és a szervezői, illetve a rendezői névsor is kibővült, hiszen a FODISZ, a Zala Megyei Speciális Sportszövetség, a Zalai Egyetemi Sportegyesület és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja közös szervezésében valósult meg a rendezvény. 

Zala Megye Parasport Napjának megnyitóját a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában tartották, ahol dr. Palányi Ildikó mb. főigazgató köszöntötte a közel hetven fiatalt, akik a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a zalaszentgróti, a keszthelyi és a lenti intézményekből érkeztek pedagógus kísérőikkel.

- A világnap jelmondata, miszerint „Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp” fontos üzenetet hordoz. A Pannon Egyetemnek fontos az érzékenyítés, a szemléletformálás, mind embertársaink mind a környezetünk felé. A fenntarthatósági törekvéseink már megvalósultak, hiszen a környezettudatosság több mint tíz éve jelen van Kampuszunkon. Ezzel a programmal, melyen munkatársaink és hallgatóink is tevékenyen részt vesznek, fontos lépést tettünk, hogy megtapasztaljuk a speciális élethelyzetben élő gyerekekkel való közösség élményét. - mondta dr. Palányi Ildikó

A Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre a sport közösségépítő erejéről beszélt, majd Herold József, a Béke Ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek.

Rendhagyó módon az idei évben nem csak érzékenyítő és sportprogramokkal készültek a szervezők, hanem a Zalaegerszegi Egyetemi Központban hat állomásból álló ügyességi, kreatív és szellemi próbával kellett megbirkózniuk a 10 fős csapatoknak. A feladatok a fenntarthatóság témájához kötődtek, így volt szelektív hulladékfelismerő feladat, kvízkosár, hőérzékelés, energiahasznosítási puzzle és az egyik feladatban az udvaron gyűjtött tobozokból, terményekből és levelekből készítettek feliratot a résztvevők ragasztó segítségével.

A második helyszínen, a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola tornatermében sor- és ügyességi versenyekben mérték össze tudásukat a csapatok. A program végén minden résztvevő aranyérmet kapott, hiszen aki végigcsinálta a feladatokat az egy hatalmas élménnyel lett gazdagabb.

Zárásként Sziver Krisztina, a FODISZ Zala vármegyei koordinátora megköszönte a résztvevőknek és a segítőknek a közreműködést és összegzésként elmondta, egy olyan csupaszív rendezvényt sikerült rendezni, amely a közösségépítésről, az élménysportolásról és az emberségről szólt.

A megyei intézményekből érkezett fiatalokat a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ és a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központ hallgatói és a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai segítették a csapatversenyben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK