2021.09.19., vasárnap - VilhelminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gazdagodott az olajipari múzeum

2021. július 29. csütörtök, 15:34
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Két geofizikai mélyfúrásoknál használatos járművel, illetve annak muzeálissá vált egykori berendezésével gazdagodott a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum készlete. A „nyugdíjazott” eszközöket Boch János, a felajánló Geoinform Kft. nyugalmazott üzletfejlesztési vezetője adta át Péter Károly múzeumigazgatónak.

Az átadáskor Boch János röviden beszélt a geofizikáról, a mélyfúrásokról és a nyersanyagkutatásról. Majd bemutatta a két átadott járművet, egy speciális feladatok ellátásra képes szelvényező műszerkocsit és egy megtörő kábel tartására alkalmas szerelvény árbocot. Az előbbi jármű az USA-ból származik, újonnan 1millió dollárért vásárolták. A kocsi már öt éve a nagykanizsai telephelyen állt, a belső műszereit azonban még használják az utód autóban. Ezért a belső terében olyan muzeális értékű eszközöket állítottak ki, melyek a digitális előtti korban rögzítették az adatokat fotófilmre, mágneses tekercsre.

Ezek a mérőeszközök szintén az USA-ból származnak, de az adatokat összegző tápegység fejlesztése nagykanizsai szakemberek csapatmunkájának köszönhető. Az ő képviseletükben jelen volt Gilicz Ákos villamosmérnök, egykori üzemvezető helyettes. Elmondta, büszkeség számára múzeumban viszontlátni a fejlesztésüket, mely az életének egy nagyon szép korszakára emlékezteti őt is. 

Péter Károly múzeumigazgató megjegyezte, céljuk a legújabb kocsik, illetve minden eszköz állagának szinten tartása, felújítása és biztonságos módon az autók belsejének és pilótafülkéjének bemutatása élményalapú módon, amire az idei Múzeumok Éjszakáján már volt is példa.

Az átadáson jelen volt Tóth János nyugalmazott múzeumigazgató is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK