2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Május 29-én nyit a fürdő Lentiben

2020. május 26. kedd, 17:26
Szerző: Nemes Norbert
A koronavírus elleni küzdelem minden honi település életét gyökeresen fölforgatta. Áprilisban és májusban több intézkedés bevezetésével sikerült mérsékelni a Covid-19 vírus kártételét Lentiben. A város 41. születésnapján mondott ünnepi beszédében Horváth László polgármester még említést tett egy 3 milliárd forintos projektről, amelyben infrastrukturális, valamint magas- és mélyépítési beruházásokkal gazdagszik a város. Végleg karanténba került ez a projekt, vagy van kiút? – kérdeztük elöljáróban a város vezetőjét.

Vészhelyzetben is higgadtsággal

– Több projektünk is kivitelezés előtti szakaszban van, melyek együttes értéke meghaladja a kérdezett összeget. A Zöld Város projekt közel egymilliárdos értékű, a Gyógyfürdő melletti területekre tervezett munkákat: park- és közlekedési infrastruktúra építés, játszótér és sportpályák, kiszolgáló egységek megvalósítását végezzük el. A geotermikus energia felhasználására elnyert szintén közel egy milliárdos projektünk keretében két kút fúrásával, a felszínre hozott termálvíz energiájának felhasználásával tíz közcélú létesítményünk fűtése lesz gazdaságosabb és környezetbarát. Elkezdődött az 1,2 milliárd forintos állami beruházásból készülő kézilabda munkacsarnok kivitelezése is.

– Hogyan és mikor folytatódik a több ütemre osztott csapadékvíz elvezető rendszerek modernizálási programja; tervben vannak-e további út-, járda-, közmű- és középület felújítási munkálatok is?  
– A sikeresen megvalósított csapadékvizes projektunk további folytatására pályázatunk benyújtásra került, elbírálásra vár. TOP támogatással valósulhat meg a Lenti – Rédics és a Lenti – Lentikápolna közötti kerékpárút szakaszok felújítása, a közelmúltban elvégzett fejlesztések folytatásaként, ezekről a támogatással kapcsolatos értesítéseket megkaptuk, kezdődhet a kivitelezést előkészítő közbeszerzési folyamat.

– Mintegy 4,8 milliárd forint bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését. Milyen nagyobb, pályázati segítséggel megvalósulandó fejlesztéseket tartalmaz a város költségvetése? Tudni lehet-e, hogy milyen csúszásokkal sikerülhet majd készre jelenteni egy-egy projektet?
– A költségvetés elfogadásakor még további fejlesztéseket készítettünk elő, ezeket a veszélyhelyzet miatt a költségvetéssel együtt át kellett gondolnunk. A már futó projektjeink közül az inkubátorház felújításának kivitelezése május végén zárul, de általánosnak mondható, hogy a veszélyhelyzet miatt a többi projekt megvalósítása mintegy három hónappal hoszszabbodni fog.

– Milyen fejlesztésekkel próbálják élhetőbbé tenni a városhoz tartozó településrészeket?
– Közel 1,4 milliárd forintból a Magyar Közút elkészítette a bárszentmihályfai és a mumori településrészeket érintő a 75. számú főközlekedési út kereszteződéséig húzódó út felújítását, amely jelentősen javítja a közlekedési feltételeket.  

– A gyógyfürdő modernizálásához és a szállodaépítéshez kapcsolódó hiteleit a megállapodások szerint törleszti az önkormányzat. Jut-e ebben a kiélezett anyagi helyzetben forrás kifejezetten turizmusfejlesztési beruházásra?
– Minden fizetési kötelezettségünknek eleget teszünk, sajnos a kialakult helyzetben nem a fejlesztésre, hanem a rendszer karbantartására, a dolgozók megtartására kellett koncentrálnunk, ez jelentős forrásokat emészt fel, melynek nincs bevételi oldala. Reménykedünk a helyzet mielőbbi normalizálódásában. Május 29-én a termálfürdő szabadtéri részeit megnyitjuk a vendégek előtt.

– A lenti programfüzetben napvilágot látott, gondosan megtervezett, tavaszi műsorok és rendezvények közül – a vírus miatt – alig tudtak néhányat megtartani. Kínál-e olyan újdonságokat az igényes kivitelű brosúra, ami a nyár közepétől már alkalmas lehet a turisták bevonzására?
– Terveztünk, a rendezvényeket előkészítettük, a szerződéseket megkötöttük, a veszélyhelyzet „átírta” a programfüzetünket, sajnáljuk, hogy a nagy sikerű Lenti Táncverseny elmaradt, a Lenti Nyári Estékből talán az augusztusra tervezett előadások egy része valósulhat meg, bízom benne, hogy az őszi Fesztivált már nem érintik a korlátozások.

– Hogyan alakulnak idén a város nemzetközi kapcsolatai? Egyelőre itt is a Covid-19 a karmester?
– Jelenleg csak online kapcsolattartás működik, előkészítés alatt vannak kulturális területet érintő és a megújuló energia felhasználását javító további pályázataink horvát és osztrák partnereinkkel.

– Mely művészeti közösségek, értékteremtő csoportok képviselik a kultúra kovászát a településen? A civil szféra teljes passzivitásba vonult a vészhelyzetben, vagy akadnak kreatív, másokat segítőközösségek is?
– Sok segítséget kaptunk tőlük az idősek ellátásához, a lakossággal történő kapcsolattaráshoz, melyet ez úton is szeretnék megköszönni. Mint sok más településen, a civil szféra Lentiben is betartja az előírt szabályokat, a kapcsolattartás a média közösségi csatornáin zajlik, mindenki reménykedik a helyzet mielőbbi javulásában.

– Készülnek-e idén olyan országos, vagy nemzetközi rangú sporteseményre, amely ismét öregbítheti Lenti város hírnevét?
– Több sporteseményünket is halasztani kellett, azonban örömmel jelenthetem, hogy május 20-án nálunk lesz a vírushelyzet miatti összefogást jelképező Országos Honvédelmi Futás startja.  

– A közelmúltban két alkalommal is köszöntötték az aranykorúakat. Az idősbarát önkormányzat mivel szeretne még idén a nyugdíjas korosztály kedvében járni?
– Sajnáljuk, hogy több településrészen is elmaradt a szépkorúak betervezett ünnepsége, helyette áprilisban minden 65 év feletti lenti lakosnak mosható maszkot juttattunk el, fokozottan figyelünk a legveszélyeztetettebb korosztály ellátására – mondta Horváth László polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK