2022.08.19., péntek - HubaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

ZEGINFO: dráguló közétkeztetés, hivatali átszervezés

2022. augusztus 03. szerda, 18:53
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Zalaegerszeg képviselőtestülete a nyári szünet alatt is ülésezett, a rendkívüli közgyűlést Bali Zoltán alpolgármester vezette. A képviselők tíz napirendi pontot tárgyaltak. A legfontosabb döntésekről ZEGINFO keretében Balaicz Zoltán polgármester adott tájékoztatást.

Rendkívüli közgyűlést tartottak

Téma volt az intézményi élelmezés nyersanyagköltségeinek változása. Komoly kihívásokkal küzd a világgazdaság, háború van a szomszéd országban, nemzetközi energiaválság, élelmiszerhiány nehezíti az életet. Mindez hatással van hazánkra is, az önkormányzatokra úgyszintén. A város területén működő oktatási-nevelési intézményekben 2012 óta a Hungast Kft. biztosítja a közétkeztetést. A cég jelezte, hogy a kialakult gazdasági helyzetben közel 30 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, ezért nekik is lépni kell, de ilyen mértékben nem szeretnének változtatni. Így 2022. augusztus 6-tól 18 százalékos költségnövekményt érvényesítenek. Az óvodások esetében a napi háromszori étkezés biztosításának rezsiköltsége 424 forint lesz, az általános iskolásoké 643 forint. A rezsiköltséget teljes mértékben az önkormányzat fizeti, így ez a változás közel 60 millió forint többletkiadást jelent a városnak. Az üzemanyag árak emelkedése miatt a Volánbusz Zrt. is jelezte, hogy magasabb lesz a város által fizetendő összeg.

Illusztráció (Fotó: pP)

Balaicz Zoltán megjegyezte: a legfontosabb most az önkormányzati intézmények és cégek közel 1800 dolgozójának béreit és járulékait, a város működtetési költségeit és energiaszámláit ki tudják fizetni. Mindent ennek kell alárendelni és ez áldozatokkal fog járni. 2023-tól kevesebb lesz majd a fejlesztés, a beruházás, az út-és járdafelújítás, a fűnyírás, a rendezvények és fesztiválok száma, valamint a kulturális, művészeti és sporttámogatás is. 

A szociális ágazatban is emelkednek a térítési díjak, viszont változatlan marad a nappali szociális ellátás intézményi térítési díja, a bölcsődei gondozási díj, a szülő ellátás intézményi térítési díja. 

Elbontották a Mártírok útja és a Kisfaludy utca közötti tömb elhanyagolt épületeit. A bontás majd az 54 férőhelyes zúzalékos parkoló kialakítása 82 millió forintos ráfordítással valósult meg a Kovács Károly Városépítő Program keretén belül, amely teljes mértékben kormányzati forrást jelent. A közgyűlés döntése értelmében a parkoló bekerül a fizetős övezetbe. 

A polgármesteri hivatalon belül 2022. augusztus 1-től a humánigazgatási osztály beolvad a polgármesteri kabinetbe, melynek vezetője osztályvezetőként Dippold Márton kabinetfőnök. Két szervezeti egység jön létre egy-egy osztályvezető-helyettes irányításával. Az egyik a szervezési és kommunikációs csoport (Matics Attila), a másik a humánigazgatási csoport (Horváth Gábor). A dolgozói létszám nem változik. 

Hatvan milliárd forintos ráfordítással végéhez közeledik az 500 új munkahelyet teremtő Rheinmetall gyár  építése az északi ipari parkban. A gyár mellett felépült egy külön csak az üzemet kiszolgáló off-road tesztpálya is (nem azonos a Zala ZONE Járműipari Tesztpályával). A német vállalat 2022 júniusában azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy megvásárolhassa a gyár és az off-road tesztpálya közötti önkormányzati területet, hogy közvetlenül összekapcsolja a két létesítményt. A német cég 98,6 millió forintért vásárolja meg a területet a várostól.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK