2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csapadékvíz-elvezetés 1,4 milliárdból

2023. július 24. hétfő, 16:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
A nagy esőzések okozta káresemények megelőzése, csökkentése célja annak a projektnek, amely a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukcióját teszi lehetővé összesen több mint 15 kilométer hosszban, Lentiben. A beruházás költségét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon elnyert közel 1,4 milliárd forintból finanszírozza a város önkormányzata, hangzott el a művelődési központban tartott projektindító rendezvényen.

Lenti a TOP-program segítségével korszerűsíti meglévő rendszerét

Vigh László és Horváth László a rekonstrukció terveivel

Nem ez az első ilyen projekt a városban, hiszen megelőzte két másik, idézte fel Horváth László, Lenti polgármestere. Az elsőt 2017-ben valósították meg mintegy 170 millió forintból. A csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója hét beavatkozási ponton, melyből három városrészi helyszín volt, összesen 170 méter hosszban történt meg. A másik projektben a Bánffy utca csapadékvíz-elvezetését korszerűsítették 120 millió forintból. 

A polgármester a jelenlegi projektre rátérve elmondta, különféle műszaki megoldásokkal 19 helyszínen több mint 15 kilométer hosszban történik meg a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása. Kiemelte, a projektben megfogalmazott célok összhangban állnak a pályázati felhívásban meghatározottakkal, vagyis az ár- és belvíz-veszélyeztetettség csökkentésével, a környezetbiztonság növelésével, a környezeti állapot javításával, és így a további káresemények megelőzésével. Mint mondta, Lentiben nem kell tartani az elsivatagosodás veszélyétől, a gyakran, hirtelen és kis idő alatt óriási mennyiségben lezúduló csapadéktól annál inkább.

Felidézte a 2014-es villámárvizet, ami jelentős anyagi kárral, valamint a lakosság egy részének kitelepítésével járt. A meglévő rendszerek felújításával ez a projekt épp azt szolgálja, hogy a belterületre hullott és a külső területeken keletkező csapadékvizek kártétel nélkül folyjanak el, a város belterülete mentesüljön a külterületeken keletkezett vizektől. Ehhez a következő munkákat végzik el: bővítik a csatornák keresztmetszetét, rendezik a nyílt árkok magassági vonalvezetését, és folyásirányát, teljes mederrekonstrukciót végeznek el, új csőátereszeket építenek be, és új földárkokat alakítanak ki.

Lenti önkormányzatának eredményes pályázatához gratulált Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos. Kiemelte, a klímaváltozás miatt egyre nagyobb problémákat okoznak a nagy esőzések, amelyek veszélyeztetik a táji és az épített környezetet, az emberek lakóhelyét, és az egész közösség anyagi biztonságát. A csapadékvíz-elvezetés biztonságos megoldása éppen ezért rendkívül fontos.

Lentiben több mint 15 kilométer hosszban újul a csapadékvíz-elvezető rendszer

A helyi LE-KO Építőipari Kft. a közbeszerzési eljárás nyerteseként végzi el a kivitelezést. Hordós Krisztina Rita ügyvezető igazgató a munkálatokról többek között elmondta, hogy a Kossuth Lajos és a Dózsa György utcákban elhelyezkedő csapadékvíz-gerinccsatornát szinte teljes hosszban, mintegy 1500 méteren újracserélik. A régi, szűk betoncsatornákat az áramlás szempontjából előnyösebb, és nagyobb keresztmetszetű műanyag csatornákra cserélik. A meglévők helyett új tisztítóaknákat építenek be, illetve új víznyelőket kötnek be az új gerincvezetékbe.

A fejlesztés tervezetten az alábbi területeken valósul meg: Lenti Kossuth Lajos utca – Dózsa György utca; Lenti Akácfa – Szövetkezet – Ifjúság utca; Lenti Petőfi – Honvéd utca, Lenti, Hegyalja utca; Lenti Vörösmarty és Átkötő utca; Lenti Akácfa utca; Lenti Kisfaludy utca; Lenti, Zrínyi utca; Sár-Berki-patak; Lenti-patak; Lentihegy, Harangláb utca; Lenti-Máhomfa, Máhomfai utca; Lenti-Mumor, Damjanich utca, Arany János utca; Lenti-Bárszentmihályfa, Mihályfai út; Lenti-Bárszentmihályfa, Kölcsey Ferenc utca; Bárszentmihályfai-patak; Lentikápolna Falu-patak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK