2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Három óra alatt Budapesten

2020. január 09. csütörtök, 19:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
A decemberi menetrendváltásnak köszönhetően gyorsabb közlekedést biztosít a MÁV Zalaegerszeg és Budapest között. A Göcsej InterCity vonatok csak a nagyobb városoknál állnak meg, ezért a korábbi menetidő 17-34 perccel csökken, vagyis a két város közti távot 3 óra alatt teszik meg.

Csökkent a Göcsej InterCity vonatok menetideje

Vigh László, dr. Homolya Róbert és Balaicz Zoltán

Erről dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt a zalaegerszegi vasútállomáson, amely, mint mondta, évente több mint negyedmillió utas fogad illetve szállít el. Az új, ütemes menetrend szerint naponta 7 pár Göcsej InterCity vonat közlekedik a korábbinál kényelmesebb, magasabb komfortú kocsikkal Budapest és Zalaegerszeg között. A vonatok csak Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Veszprém, Ajka, Jánosháza, Ukk, Zalabér-Batyk és Zalaszentiván állomáson állnak meg, melynek köszönhetően a korábbi menetidő három óra körülire csökkent. A vonatpárok közül egy Citadella nemzetközi gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva, Őriszentpéteren át Ljubljanáig közlekedik. Vasárnaponként (iskolai időszakban) egy plusz vonat indul 19.49-kor Zalaegerszegről Budapestre.

Ukk és Balatonszentgyörgy között is csökkent a menetidő, miután a MÁV-Start autóbuszokat indított Ukk és Sümeg között az InterRégió vonatok által el nem ért településekre. A menetrendfejlesztés eredményeként Győr és térsége közvetlen vasúti összeköttetését kapott a Balatonnal; a Győr-Celldömölk-Keszthely-Balatonszentgyörgy útvonalon kétóránként napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, a vasút a legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési forma. Az utazási szokásokat figyelembe vevő menetrendfejlesztéssel versenyképességét kívánják növelni. Jelezte, kidolgoztak egy fejlesztési programot, melynek megvalósításával tovább csökken majd a menetidő Zalaegerszeg és Budapest között.

Vigh László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a menetidő csökkentésével Zalaegerszeg és Budapest között jelentősen javult a vasúti közlekedés. A két város gyorsabb elérhetősége nemcsak a lakosságot, de a gazdaságfejlesztést is szolgálja. A zalai megyeszékhelyen épülő járműipari tesztpályára is utalva úgy vélekedett: „Zalaegerszeg a közlekedés egyik fővárosa lesz.”    

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a város első polgármestere, Kovács Károly sokat tett a megyeszékhely vasúti összeköttetéséért. Ez 1890-ben vált valóra a jelenlegi állomás megépítésével. Hangsúlyozta: a vasúttársasággal való korrekt együttműködés eredménye az új menetrend, melynek köszönhetően a városban élők rövidebb idő alatt tudnak eljutni a fővárosba. Kiemelte a vasúti közlekedés környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatását is. Jelezte, hogy a Zalaegerszeg és Rédics közötti 50 kilométeres vasútvonal felújítása, melynek tervezésre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a közbeszerzési pályázatot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK