2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Példás és ritkaságszámba menő

2021. augusztus 11. szerda, 14:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg fásítási programját és a közterületek virágosításának átgondoltságát emelte ki a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrije, amelynek tagjai elsőként a Dísz teret tekintették meg a zalai megyeszékhelyen.

Értékelt a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrije

Gecse Péter alpolgármester köszöntőjében elmondta, a város nagy lehetőségként éli meg a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen való részvételt, mert egyrészről fontos számára a lakosság tájékoztatása az elért eredményekről. Másrészről a verseny szakmai visszajelzést illetve útmutatót is jelent a zöldfelületeket fenntartó Városgazdálkodási Kft. számára. Mint mondta, az elérni kívánt célokat a város zöldfelületi stratégiájában is meghatározták. Szorosan illeszkedik ehhez a TOP-program keretében létesülő alsóerdei sport- és élménypark, valamint a Gébárti-tó környezetének második ütembeli felújítása. Előremutató továbbá, hogy a Kovács Károly városépítő programban Zalaegerszeg emblematikus közterei újulhatnak meg az elkövetkezőkben. A zöldfelületi stratégia fontos eleme a fásítási akció is, amelyben nem csak az önkormányzat, de a helyi civil szervezetek, intézmények, vállalatok is oroszlánrészt vállalnak. Mindennek köszönhetően a 2024-ig tervezett 5 ezer fa elültetését már túlteljesítették a több mint 7 ezer újonnan telepített fával.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos méltatta a város azon törekvését, hogy Zalaegerszeg tiszta, virágos és egészséges legyen. Mindemellett fontosnak tartja a gyümölcsfák telepítését is, amely kapcsán mozgalmat indított. Tündéri település címet adományoz azon falvaknak, ahol ezt megteszik. A járműipari tesztpálya fogadóépülete mellett is növekednek már gyümölcsfák javaslatára. Azt szeretné, hogy a város közterületein és gyermekintézményeiben is legyenek ne csak árnyékot, de termést adó fák is.  

Laczkó Mária zsűritag, a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. ügyvezetője úgy értékelt, hogy Zalaegerszeg anyagi forrásokkal megtámogatott zöldfelületi stratégai terve ritkaságnak számít az országban a város méretéhez viszonyítva. Környezeti adottsága is egyedüli, mert szinte belterületi erdővel rendelkezik, amelynek folyamatos gondozására szintén figyelmet fordít az önkormányzat. Mint mondta, nagyon sok jó példát látnak a fenntartható környezetfejlesztésre, ami többek között a kisebb méretű egynyári virágok évelő növényekre való leváltásában, a rossz állapotú kővázak felszámolásában, a padok és burkolatok felújításában nyilvánult meg az elmúlt években. Külön kiemelte a város a faültetési programját, ennek kapcsán a fenntartás minőségét, utalva arra, hogy a szárazság ellenére mindössze 8 pusztult ki a tavaly elültetett 226 fából. Amit eddig tapasztaltak, az mindenképpen dicséretes, zárta gondolatait.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. igazgatója azt tette hozzá, hogy örömmel veszik a környezetszépítő verseny zsűrijének dicséretét, ahogy szakmai javaslatait is, hiszen másfél millió négyzetméter zöldfelületet tartanak fenn.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK