2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pásztorhagyományok napja Gébárton

2022. október 05. szerda, 19:31
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Mesterségbemutatók, játszóház, faragás kiállítás várta az érdeklődőket Gébártra, a rossz idő miatt a kézművesházba „beszorult” és hely hiányában csak részben megvalósult Pásztorhagyományok Napja programra. A rendezvény 14. alkalommal teszi színessé szeptember végét Zalaegerszegen.

A nap egyik mesterségbemutatója és egyben kiállítója Gosztonyi Zoltán fa-, csont- és szaru faragó népi iparművész, a népművészet mestere, aki Kaposvárról érkezett vendégségbe immár többedik alkalommal a zalai népművészekhez. Vitrintárlata október 21-ig látogatható a kézművesházban. Mesterségéről vallja, hogy imádja, és mivel az eredeti népi vonal ezen a téren is elkopott igyekszik megőrizni a tudást. Amit pedig még fel lehetett kutatni, azt szűkebb hazájában, Somogyban tette. 

- Szerencsém volt, mert még tudtam első kézből tanulni, ez mindig sikeresebb, mintha az embernek egyedül, magának kell próbálgatni a dolgokat – mondta a mester, aki eleinte autodidakta módon kezdte magát képezni. – Pásztornak lenni egy életminőséget jelentett, amibe beletartozott az állatok gondozása, szaporítása, gyógyítása és csodálatos tárgyak alkotása. Mivel ez utóbbiakat csak ünnepi alkalmakkor használták, például a míves botot, ezért maradhattak fent. De sajnos mára ez az életforma is kikopott. Amit én faragok a tárgyakra, annak meséje, története van, nemcsak egy-egy motívum készül. Legkedvesebb témám Szent László, aki a mai napig nagy tiszteletnek örvend Somogyban – mondta Gosztonyi Zoltán, aki Szent László életéből szerzett történelem diplomát. – De szívesen faragom a híres somogyi betyár, Patkó Bandi alakját is az alkotásaimra. Szintén kedvenc témám a szarvas, a csodaszarvas – mondja a mester, aki írt is egy könyvet 2017-ben Szarvasösvényen címmel. Sokoldalúságában még ott a faragás tanítása, ennek sikerét a szakköröseinek kiállítása is igazolja, valamint az irodalom szeretete, az ének és a néptánc is. Tervei között szerepel, hogy a háromévente megrendezett országos pásztorfaragás kiállítást leköltöztessék Kaposvárra. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK