2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tehetséggondozás fellegvára lehet

2021. augusztus 26. csütörtök, 13:49
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az őszi képzésekről, valamint a régi városháza épületének felújításáról is szó esett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó központ zalaegerszegi sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumának elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán polgármester.

Tanévet nyit a Mathias Corvinus Collegium

A Kazinczy tér 1. szám alatt álló épület szebb napokat is megélt már Zalaegerszeg történetében. Valaha ez volt a városháza, itt ülésezett a képviselőtestület és a 20. század első felében Czobor Mátyás polgármesternek is itt volt az irodája. Később ebben az épületben kezdte meg a munkát a Göcseji Múzeum, a legutolsó időkben – a rendszerváltás éveiben – pedig „pártok házaként” funkcionált. Emeleti helyiségei évek óta üresen állnak, állaguk egyre romlik. Az épület nem a város tulajdona, eddig többek között ezért sem volt lehetőség a rekonstrukcióra. A következő években viszont sor kerülhet a teljes felújításra, hiszen a ház gazdára talált: itt építi ki zalaegerszegi bázisát a Mathias Corvinus Collegium.

Az épület előtt rendezett sajtótájékoztatón Orbán Balázs elmondta: az MCC egyik küldetése az volt, hogy minden képzési helyszínen műemléki értéket képviselő, leromlott állapotú épületeket keressenek bázisnak. A házak egy felújítást követően modern oktatási központokká válnak. A zalaegerszegi egykori városháza épülete néhány éven belül a tehetséggondozás fellegvára lesz. A helyi diákoknak addig sem kell lemondaniuk a képzésről, hiszen az MCC átmenetileg a TIT-székházban alakította ki a tantermeit és irodáit. Itt indul meg ősztől az oktatás.

A miniszterhelyettes felidézte: az MCC egy huszonöt éves múltra visszatekintő tehetséggondozó program. Általános- és középiskolásoknak, valamint egyetemistáknak kínálnak iskolarendszeren kívüli képzéseket. Egy tavalyi országgyűlési döntés értelmében kaptak lehetőséget arra, hogy bővítsék kapacitásukat. Nemcsak az ország területén, hanem az egész Kárpát-medencében nyitnak képzési helyeket a magyar diákok számára. A cél az, hogy a tehetséggondozás jegyében minden hazai megyében jelen legyenek, összesen pedig legalább 35 képzési központban nyissanak oktatóhelyet. Mind az általános- mind pedig a középiskolás korosztálynak kínálnak iskolarendszeren kívüli képzéseket, de egyetemistáknak szóló programjaik is vannak. Az MCC-s fiatalok pedig különféle országos programokon is részt vehetnek.

Balaicz Zoltán és Vigh László is üdvözölte, hogy a tehetséggondozó központ a város egyik impozáns épületét választotta bázisául, és fel is újítja azt. A polgármester jelezte: ezzel a régi történelmi belváros teljesen megszépül, hiszen hamarosan befejeződik a múzeum épületének felújítása, a nagytemplom és a plébánia hivatal pedig már korábban megújult. Az MCC az átmeneti időben a TIT-székházban várják az érdeklődő diákokat és szüleiket.

Az ősztől induló zalaegerszegi képzésekről Sali Zsófia, az MCC regionális képviseletének vezetője tájékoztatott. A diákok életkoruknak megfelelően választhatják a felsősöknek szóló „Fiatal tehetség programot”, az idősebbek pedig a „Középiskolás programot”. Mindkét korosztály a hivatalos iskolaidőn túl (délutánonként vagy szombatonként) vehet részt a kurzusokon. Az órák nem hagyományosak, hanem játékos, interaktív módon oktatnak, ám annál több újdonsággal és hasznosítható tudással szolgálnak. Többek között a természet- és társadalomtudományok, a robotika, az informatika, az idegen nyelvek és médiaismeret is hangsúlyos lesz a képzések során. A cél az, hogy a kiváló képességű, tehetséges diákokat támogatni tudják az előrejutásban. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK