2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az egyik legrégebbi iskola újul meg

2019. október 10. csütörtök, 13:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a Belvárosi Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Dózsa György Tagiskola energetikai felújítása. A 2020 nyarára elkészülő 318 millió forintba kerülő beruházás a város egyik legrégebbi oktatási intézményének korszerűsítését teszi lehetővé.

Energetikai korszerűsítés a Dózsa György Általános Iskolában

Az iskola 1872-ben nyitotta meg kapuit. A 32 tanteremmel rendelkező intézményben tíz éve folyik két tannyelvű oktatás. Jelenleg 600 diák tanul itt, 65 fős tanári kar irányításával. Erről Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója beszélt a projektindító eseményen.

Balaicz Zoltán polgármester a város elemi oktatásának történetéről felidézte, hogy Jákum Ferenc jómódú lakatosmester, aki a szabadságharcban nemzetőrként harcolt, 1863-ban alapítvány hozott létre a szegényebb sorsú gyerekek oktatásának támogatása érdekében. Az iskola történetéből felelevenítette, hogy 1950-ben az Ady utcában megnyílt az új iskola, amely 1951 januárjában felvette Dózsa György nevét. Sokáig ott működött. Miután a Kölcsey Ferenc Gimnázium (volt Ságvári) új épület kapott, 1987-ben átköltöztették ide a felső tagozatot, majd az alsó tagozatot. A Dózsa György Általános Iskola az 1990/91-es tanévtől működik itt, a Kis utca 6. sz. alatti épületben. A polgármester emlékeztetett arra, hogy 2014-ben elkezdtek egy programot, melyben a nevelési és oktatási intézmények felújítását tűzték ki célul. Így érkeztek el a Dózsa György Általános Iskola energetikai korszerűsítéséhez. A TOP-programból rendelkezésre álló 268 millió forintot 36 millióval egészítette ki a kormány, a város pedig 14 millió forint önrészt adott hozzá. A polgármester jelezte, hogy az iskolában új tornaterem is épül a közbeszerzési eljárás lezárását követően.

Kajári Attila, Böjte Sándor Zsolt, Balaicz Zoltán, Drávecz Csabáné igazgató, Gulyás Gergely, Vigh László

Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője megköszönve a beruházást azt hangsúlyozta, hogy minden gyermekintézményt érintő felújítás a jelen és a jövő generációjának érdekében valósul meg a városban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Dózsa György Általános Iskolát érintő energetikai korszerűsítés és az új tornaterem megépítése azt mutatja, hogy a városnak biztos elképzelése van a jövőről. Az épület azon túl, hogy megújul, fenntarthatóbbá is válik a nyílászárók cseréje, a homlokzati hőszigetelés, a megújuló energiaforrást felhasználó új fűtési rendszer által.

A rendezvény projektindító nyilatkozat aláírásával zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK