2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Helytörténetről, külföldjárásról

2019. március 03. vasárnap, 12:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Tizedik alkalommal tartottak tudományos diákkonferenciát a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola és Gimnáziumban. Az ismeretterjesztő rendezvényen megyeszékhelyi, keszthelyi és nagykanizsai középiskolások számoltak be saját történelmi kutatásaikról.

Tudományos diákkonferencia az Ady-iskolában

Dúcz Mihály pedagógus, az Ady-iskola Izsák Imre Alapítványának képviselője, a konferencia szervezője elmondta, a mostani a tizedik rendezvény, amelyen hatodik alkalommal történelmi kutatásaikról tartanak előadásokat a diákok. A másik négy rendezvény természettudományi témakörökben zajlott. Kiemelte, a tehetséggondozás ezen formája régmúltra tekint vissza, ami ritka a középiskolákban. Ennek lehetőségét éppen azért adták meg, hogy a diákokat tudományos munkára ösztönözzék, továbbá hogy előadói képességeiket is próbára tegyék a konferenciák által.

Vadvári Tibor alpolgármester köszöntőjében szintén ennek fontosságát hangsúlyozta. A diákok a tudományos munkával, saját gondolatik megjelentetésével olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyeket jól tudnak majd hasznosítani a későbbi tanulmányaik, illetve kutatásaik során.

A konferencián hat előadás hangzott el a zalaegerszegi Zrínyi- és a Kölcsey-gimnázium, a nagykanizsai Batthyány-gimnázium, valamint a Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium diákjainak köszönhetően.

Tóth Máté, volt zrínyis diák Peregrináció (külföldjárás) a magyar reformkor idején címmel tartott előadást. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a reformáció jelentős hatást gyakorolt az oktatásra, a kulturális életre Európában és Magyarországon egyaránt. Mivel hazánkban akkoriban nem voltak felsőoktatási intézmények, külföldi egyetemekre mentek tanulni, melyet követően itthon kamatoztatták tudásukat. Dömtör Zsóka, Orbán Dorina Kíra és Fata Flóra a Szív embere címmel, dr. Krátky István, Nagykanizsa egykori polgármesterének munkásságát mutatták be (képünkön). A kölcseys Bedő István Zalalövő római kori történetéről beszélt előadásában.

Tervek szerint kötetben is megjelennek a diákok által feldolgozott témák, melyeket Nagykanizsán és Keszthelyen is előadnak hamarosan.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK