2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népmesék és népszerű mesék

2021. augusztus 25. szerda, 20:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Úgy indítják az évadot, hogy tulajdonképpen hivatalos évadzáró sem volt, hiszen a Griff Bábszínház társulata egész nyáron dolgozott. Sem a próbákkal, sem az előadásokkal nem álltak le. Ez a furcsa időszak a járványnak köszönhető, ami teljesen új helyzet elé állította a bábszínházat is.

Évadnyitó a bábszínházban

A lezárásokat követő májusi nyitás után viszont sikerült „kijátszaniuk” az összes bérletes előadásukat – fogalmazott Szűcs István igazgató a szerdai évadnyitó társulati ülésen. Az ősszel induló 2021/2022-es évadot ezért új lappal indíthatják.

Az elmúlt hónapokat értékelve elmondta: a járvány miatt az iskolai csoportokkal alig tudtak találkozni, hiszen a diákok online oktatásban részesültek. Emiatt leginkább az óvodásoknak szóló bérletes előadásaikat mutatták be a közönségnek. Remélik, hogy a következő hetekben, hónapokban nem lesznek komolyabb korlátozások, és újból fogadhatják az iskolásokat is. Az idei évad repertoárjába főleg népmesék, illetve kedvelt, nagy népszerűségnek örvendő mesék kerültek. A gyerekek többek között a Csalóka Pétert, a Csipkerózsikát, Az égig érő fát, az Ilók, Mihók és más bolondságok című mesét láthatják, de a Pim a földimalac, a Lenka és Palkó, és a Széttáncolt cipellők is műsoron marad. Az adventi időszakra egy Nemes Nagy Ágnes összeállítással készülnek, Hóesésben címmel. 2022 márciusában pedig egy végzős egyetemi hallgató, Ecsedi Csenge vizsgaelőadását is láthatják a nézők. A fiatal a rendező az Árgyélus királyfi történetét viszi színre.

Szűcs István arról is beszámolt, hogy tavaly is és idén is a legtöbb előadásuk pályázati források révén valósult meg, ezenkívül több darab koprodukcióban készült. Jó kapcsolatot ápolnak többek között a győri és a szatmárnémeti társulattal. Utóbbi városban részt vettek a Partiumi Magyar Napok fesztiválon, ahol három előadással is bemutatkozhatott a Griff Bábszínház.

A társulat életében nagy változások nem történtek, mivel azonban Lajhó Máté felvételt nyert a színművészeti egyetemre, új bábszínészt kellett keresniük. A társulathoz Nagyváradról szerződött át Vári Vivien, aki a kolozsvári és a marosvásárhelyi egyetemen végzett.

Az igazgató jelezte: jövőre esedékes a színház épületének teljes felújítása, mely a bábszínház által használt helyiségeket is érinti. A felújítás idejére a társulat az Apáczai Művelődési Központba költözik.

Az évadnyitón részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki a társulatot köszöntve elmondta: dicséret illeti a Griff Bábszínházat, hiszen a vírushelyzet idején, a legnehezebb pillanatokban is a lehető legtöbbet próbálták kihozni magukból. Bízik benne, hogy nem lesznek komoly megszorítások, így minden egykori néző visszatalálhat a színházba. Az egyik legfontosabb feladat ugyanis az, hogy az emberi kapcsolatok és ezzel együtt a város közösségi élete – melyet megtépázott a járvány – ismét megerősödjön.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK