2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Készíts ételt és csomagold tudatosan!

2023. június 08. csütörtök, 19:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egy sós és egy édes étel elkészítése volt a feladat azon általános iskolai közösségeknek, akik beneveztek az Uzsonna Kommandó fenntarthatósági kompetenciafejlesztő programjára. A megmérettetést a teskándi Csukás István Általános Iskola nyerte meg, második lett a zalaegerszegi Öveges József Általános Iskola, a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola pedig a harmadik helyen végzett.

Kihirdették az Uzsonna Kommandó verseny eredményét

A győztes teskándi Csukás István Általános Iskola csapata

Az ünnepélyes eredményhirdetésnek a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja adott helyt. Dr. Palányi Ildikó megbízott főigazgató elmondta, örömmel vettek részt a programban, hiszen zöld kampuszként sokat tettek az elmúlt években, évtizedekben, hogy tudatos fogyasztói magatartásra neveljék a hallgatókat.

A 2022-ben hagyományteremtő szándékkal indult Uzsonna Kommandó programnak éppen ez a célja, és a fenntarthatóság iránti érzékenység kialakítása. Tornyos Ágnes ötletgazda, a két szervező, a Zsák-Len Manufaktúra Kft. és a Zöld TűzMadár Egyesület vezetője azt hangsúlyozta, ezen a területen mindenkinek van feladata. Készíts ételt és csomagold tudatosan!, így szólt a felhívás. A gyerekeknek olyan tízóraira vagy uzsonnára alkalmas ételt kellett elkészíteni, amit szívesen fogyasztanak, de mellőzniük kellett az egyszerhasználatos csomagolóeszközöket. Az ételekről készült képekre online lehetett szavazni, amelynek eredményeként az első három helyezett alkotóközösség a ZSZC Báthory István Technikum oktatási kabinetjében a „titkos ételkóstolóknak” is elkészíthették ételeiket.

A második helyezett zalaegerszegi Öveges József Általános Iskola Kisinas csapata

A Landorhegyi iskola 5. b osztályának 3 séf 6 angyal (három fiú és hat lány) csapata cukkinis lepényét tálalhatta fel. Ezzel a pesztós alapon sokféle zöldséggel készült étellel nyerték meg a harmadik helyet. A gyerekek nagyon élvezték kihívást, amelyben zsűri a tálalást és csomagolást is értékelte, mondta el Tóthné Németh Gabriella felkészítő pedagógus

A fenntarthatóság jegyében szervezett versenyt a teskándi általános iskola Kajla Kalandor csapata nyerte. Koller Zsuzsanna és Farkasné Péntek Zita voltak a felkészítő pedagógusok. Az iskola már tavaly is részt vett a programon, ugyanígy 31 fővel. Elég nagy előkészületet igényelt, de a gyerekek lelkesedése megérte. A csapat egyik fele készítette a sósat, míg a másik fele az édeset, mégpedig három adagban, hogy lehetőleg minden folyamatból kivessék részüket a gyerekek. A sót étel hagymából, sonkából, szalonnából, sajtból és paradicsomszószból állt leveles tésztába tekerve, míg az édes egy amerikai csokis sütemény volt. Olasz Luca Hanna elmondta, nagyon élvezte a sütést-főzést, különösen a kabinet konyhájában való munkálkodást.

A harmadik helyezett Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola séfjei és angyalai

A versenyben kiváló eredményt ért el a bagodi iskola két alkotócsapata, a zalaegerszegi Dózsa-iskola, valamint a Béke ligeti iskola, amely szintén két csapattal vett részt a megmérettetésben. Mindegyik alkotóközösség oklevelet és ajándékutalványt kapott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK