2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Divat és várostörténet a Múzeumok éjszakáján

2023. június 25. vasárnap, 11:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
TRendben vagyunk – e jelszóval hirdették meg országszerte az idei Múzeumok éjszakáját, melyre június 24-én került sor. A rendezvénysorozathoz a város több intézménye is csatlakozott. A Göcseji Múzeumon kívül családi programokkal, kiállításokkal, előadásokkal és rendhagyó tárlatvezetésekkel készült a Mindszentyneum, a Göcseji Falumúzeum, a Zalaegerszegi Törvényszék és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is.

Tárlatvezetések, előadások, koncertek

A múzeumokban a „trend” főleg a divat és az öltözködés terén mutatkozott meg. Több tárlatvezetés is volt a Repertoár – Az ellentétek harmóniája című, Zoób Kati divattervező munkásságát bemutató kiállításon. De a Göcseji Múzeum emeletén a Báthory István Technikum diákjainak kreatív kollekciója is bemutatása került. Megyeri Anna történész, nyugalmazott muzeológus pedig a szabás varrás zalaegerszegi mestereiről tartott előadást. A Mindszentyneumban a „Sisitől az Erzsébet-mítoszig” című kiállítás korabeli viseletét és királyi lakosztályát tekinthették meg a látogatók, sőt, egy kortárs divattervező munkáit is: Mileji Claudia zalaegerszegi születésű tervező esküvői ruha-kollekciója még két hétig látogatható.

Az egyes korszakok divatján túl a várostörténet és a régészet is fókuszba került. A Göcseji Múzeum pincéjében egy különös régészeti minitárlat, előadások és rézkori kocsma is várta a látogatókat, az Elődeink élete állandó kiállításon pedig a város múltjával ismerkedhettek az érdeklődők. Emellett koncertek, minikönyvtár, korongozás is színesítette az estet, és a restaurátorműhely kapuja is kitárult.

A skanzenben eközben a göcseji lakodalmas hagyományait elevenítették fel. Az est házigazdája, Balaton László a leányok és legények egymásra találásának tradícióját elevenítette fel a múzeumi séta során.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK