Archivum
Most tegyünk el vitamint télre!
Ha szeretnénk a friss zöldségek és gyümölcsök ízét, vitamin és ásványianyag-tartalmát átmenteni a téli hónapokra, vegyük fontolóra a befőzés lehetőségét. Bár sokan gondolják azt, hogy a lekvár- és paradicsomlékészítés, a savanyúság, a lecsó eltevése időigényes, aprólékos munka, mégis érdemes vele próbálkozni. A modern konyhai eljárásoknak köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenthető a ráfordított idő, nem beszélve arról az örömről, amit a magunk készítette étel okoz. Főleg, ha a télire szánt gyümölcsöt vagy zöldséget a saját kertünkből szedtük.

Íme néhány tipp, recept, ami kevésbé időigényes, megőrzi az értékes összetevőket, és felidézi majd télen a nyár ízeit.
1.) Fűszernövények. A friss fűszernövényeket többféle módon is le lehet fagyasztani. A petrezselymet, kakukkfüvet vágjuk fel, apróra, úgy, mint amikor frissen használjuk fel. Majd kb. annyit, amennyit majdan egy főzéshez kell, csomagoljunk be alufóliába, és egy kis dobozkába téve fagyasszuk le. A doboz tetejére természetesen írjuk rá, mi van benne.A bazsalikomot, citromfüvet, mentát legjobb jégkockatartóban lefagyasztani. A szárról szedjük le a leveleket, és töltsük meg a rekeszeket úgy, hogy ne lógjanak ki belőle. Tegyünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd mélyhűtőbe vele. A tartók oldalára ragasszunk kis címkéket, hogy mi van benne. A rozmaring ágacskákat, zellerzöldet egyszerűen tekerjük be alufóliába, és úgy tegyük a mélyhűtőbe.

2.) Lecsó eltevése. A szokásos módon készítsük el a lecsót, majd egyszerűen töltsük befőttes üvegekbe, úgy, hogy színültig legyen, és a tetején 4-5 mm zsiradék maradjon. Szorosan zárjuk le a befőttes üveget és tegyük hűvös helyre. (Tárolóba, pincébe, vagy a hűtő valamelyik polcára.) Hónapokig eláll így, és nem csupán arra jó, hogy előkapjuk, ráüssünk pár tojást, hanem ízesítéshez is. A megbontott üveget azonban mindig tegyük a hűtőbe, és egy héten belül használjuk el.

3.) Resztelt szilva. Az igazi szilvalekvár elkészítése hosszadalmas művelet. Ám egyszerűbb változata is elkészíthető. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, lábasba tesszük. 1 kilónyi szilvához 15-20 dkg cukrot teszünk és feltesszük főni. Kis tűzön, időnként megkevergetve addig főzzük, míg habos, híg leve be nem sűrűsödik. A befőttes üvegeket színültig töltjük, majd az üveg szájára két réteg folpack közé egy csapott mokkáskanálnyi szalicilt teszünk és úgy zárjuk le az üvegeket. Egy fotelben, vagy az ágy sarkában "megágyazunk" az üvegeknek, azaz paplanba, vagy takarókba burkolva hagyjuk kihűlni őket. Nem csupán lekvárként fogyasztható, hanem például kelt zsemlegombóccal önálló ételként is nagyon finom. A reggeli müzlihez natúr joghurttal keverve használhatjuk ki legelőnyösebben a szilva bélműködést segítő tulajdonságát. S bár a főzéssel C-vitamin tartalma elvész, ám A vitamin és vastartalma, és egyéb ásványi anyag tartalma megmarad.
Forrás: www.eletforma.hu
Készítettem még dzsemet őszibarackból és szilvalekvárt is teszek el a hétvégén a fent leírt módon.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Lakossági egészségfelmérés indul Zalaegerszegen2 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projekt indul ZalaegerszegenMegvannak a ZTE FC következő bajnoki mérkőzéseinek időpontjaiÚj burkolat a Szeliánszky Márta-iskola bejáratánálLégyott Zalaegerszegen - városi sétaHárom bajnoki cím a Zalaszám ZAC szenior atlétáitólAz eladósodás veszélyei- mérlegeljünk körültekintően hitelfelvétel előttÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanIrodahelyiséget kapott a zalaegerszegi diákönkormányzatGázvezeték-felújítás és útlezárás a zalaegerszegi Mező utcában -
rovatunk hírei
Wolfpack 2025 Makettverseny és KiállításArte vita natura - a 32. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep zárókiállításaÉvfolyamtalálkozó a Pannon EgyetemenMúzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállítása top 10
Megnyílt a 2025-ös Vadpörkölt és Bor Fesztivál ZalaegerszegenAusztriai rezidensprogramon járt Tóth Norbert képzőművészA székely atyafi és a magyar humor121 éve született Keresztury Dezső, Zalaegerszeg díszpolgáraÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanVadászom! Utamból Kotródj! a Hevesi Sándor SzínházbanFerenczy Béni-díjban részesült Horváth László szobrászművészÖtszáz, Keresztury Dezsővel kapcsolatos fotó kerül adatbázisbaFelújítják a Hoffhalter utcát ZalaegerszegenVadpörkölt és Borfesztivál - Különleges élmények és jótékonysági pörköltfőzés