2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Archivum

Akarattal és felelősséggel

2016. február 05. péntek, 14:29
Címkék:

A daganatos betegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívta fel a figyelmet a rákellenes világnap alkalmából az Akarattal és Hittel a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáért Alapítvány közelmúltbeli rendezvényén.

dokik eloadas net2

A daganatos megbetegedések elleni küzdelemben

.

Valkó Róbertné alapítványi tag köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, küldetésüknek érzik, hogy segítsenek a betegeknek és támogassák az onkológiai osztály gyógyító munkáját.

Dr. Máhr Károly, a zalaegerszegi megyei kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa felidézte, hogy 2000. február 4-én az első rákellenes kongresszuson írták alá párizsi chartát, melyben legfőbb célkitűzésnek jelölték meg a rosszindulatú daganatos megbetegedések elleni küzdelmet, a korai felismerés, a szervezett szűréseken való részvétel, valamint a társadalom tájékoztatásának fontosságát. A gyógyításban fő irányelvnek határozták meg az emberséges kezelést, a betegek életminőségének javítását, a fájdalom csillapítását.

dokik eloadas net3

Dr. Tehenes Sándor, Dr. Máhr Károly és Dr. Vajda György

A főorvos a hazai statisztikai adatokat ismertetve elmondta, az előfordulást tekintve a férfiaknál leggyakoribb a tüdőrák, ezt követi a vastagbélrák illetve a prosztatarák, a nőknél vezet az emlőrák, második a vastagbélrák, és harmadik a tüdőrák. A százezer lakosra számítva Magyarországon 2011-2012-ben 350-360 beteg halálozott el, mellyel Európában az első helyen állunk. Halálozási statisztikában a szív- és érrendszeri betegségek vezetnek hazánkban; a népesség mintegy 50 százaléka ebben hal meg, míg 26 százaléka daganatos megbetegedésben. A két vezető halálokot tekintve Zala "hozza" az országos átlagot, de a szomszédos megyékhez képest jobb helyzetben van.

Dr. Vajda György, a szülészeti és nőgyógyászati osztály vezető főorvosa a méhnyakrák korai felismerésének, szűrésének jelentőségére, valamint a védőoltás szerepére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a betegség kialakulásának legfőbb kockázati tényezője a szexuális úton terjedő humán papilloma vírus, röviden a HPV. Beszélt arról, hogy Magyarországon jelenleg kétféle, két- illetve négykomponensű oltóanyag áll rendelkezésre. Még nincs forgalomban a kilenckomponensű vakcina, ami további HPV vírustörzsekkel szemben nyújt védelmet. Bár az oltás jóval nagyobb biztonságot ad, a nőgyógyászati rákszűrések továbbra sem elhanyagolhatók, hangsúlyozta.

dokik eloadas net1

Dr. Tehenes Sándor, a pulmonológiai osztály vezető főorvosa a dohányzás elhagyását nevezte a tüdőrák elleni harc legfontosabb eszközének. E kívánalommal sajnos szemben áll az évi 30 milliárd darab cigaretta elszívása világszinten, miközben a tüdőrákos esetek 90 százaléka éppen a dohányzás miatt alakul ki. A dohányfüst a maga négyezer alkotóelemével nem csupán a légutakat és a tüdőt károsítja, de a szív- és érrendszert, az agyi funkciókat valamint a látást is. A terhesség és szoptatás alatti dohányzás növeli a "csecsemőkori hirtelen halál" gyakoriságát.

– A veszélyek ismeretében mindenki eldöntheti, mit akar. Egy dologban viszont nincs könyörület: dohányzásukkal senki egészségét nem károsíthatják – hangsúlyozta a főorvos, aki kiemelte: bármikor, bármely életkorban érdemes letenni a cigit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK