Archivum
Házirétes ajándékba
Bár a Zalaegerszeg botfai városrésze gasztronómiai vonatkozásban a mácsikról híres, a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai kitettek magukért, amikor is hatféle házi rétest tálaltak az asztalra.
Újra divat a rétes
Gombos Melinda és Kanta Gyuláné irányításával közel 20 tepsi rétest készítettek az asszonyok, hogy megvendégeljék klubtársaikat, a helyi civilszervezetek és a településrészi önkormányzat képviselőit a "Mindenki névnapja" rendezvényen. A 14 éves egyesület a településrész gasztronómiai hagyományait is igyekszik karban tartani, így húsvétkor mindig sütnek fánkot, hidegben kocsonyát főznek, melegben szalonnát sütnek, most pedig a rétes készítés tudományát mutatták be. A fiatalabb korosztály nagyrészt ez utóbbit csak nézni tudja. A finomság nehézségét a megfelelő tészta adja, a nyújtás inkább csak látványos, mint nehéz, ha az alapanyag megfelelő, mondta Gombos Melinda, aki üzemi konyhán dolgozott és násznépek sokasága is kóstolhatta főztjét.
- Ma újra divat a rétes, bár a fiatalok inkább a készen kapható lapokból szeretik készíteni. A házi rétes azonban sokkal finomabb, bár nehéz elkészíteni - mondta Gombos Melinda. - Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói kellő hőfokúak legyenek, a víz csak langyos lehet. Aztán háromnegyed óráig kell püfölni a tésztát, amíg szó szerint fényes nem lesz és elválik az edény falától és a kéztől. A lágyságra azonban ekkor is ügyelni kell. Domináljon az összetevők között a langyos, olvasztott zsír az olajjal szemben. Egy tányérnyi tésztából aztán ki lehet nyújtani egy asztalnyi nagyságot. A töltelék lehet túró, meggy, tök, mák, alma, káposzta, kerekrépa.
Háromnegyed óráig püfölték, majd kinyújtották
A fenti változatok aztán 50 főre számolva mind az asztalra is kerültek.
- Az alapanyagokat közösen vásároltuk, otthonról hoztuk, vagy felajánlásból kaptuk - mondta Olasz Gyuláné klubelnök, miközben körbekalauzol a közösségi ház falára kiállított nosztalgia falnál. Itt a tagok régi fotói láthatók, köztük az 1963 - ban tartott főzőtanfolyam résztvevőit ábrázoló is. Mint mondja, nemcsak a fényképek, de az akkori receptek is megvannak még. S ha lennének fiatal érdeklődők, talán újra indulhatna a tanfolyam, akár a rétes készítéssel is.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Másodfokú meteorológiai riasztást adtak ki Zala vármegye területére80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekrőlTojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 közöttSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi Vásárcsarnok -
rovatunk hírei
Anyák napja a Göcseji SkanzenbenZALAI ÍZEK NAPJA a Hévízi Termelői PiaconZalaegerszeg Alsóerdei Retro MajálisKutyás beszélgetés II.Tavaszi szomszédoló túra - PetrikeresztúrKis képek és műhelytitkok Nemes László kiállításaHúsvéti fatojás túra ŐrimagyarósdonMűemléki Világnap a Göcseji SkanzenbenKöltészet napja 2025 - Deák Ferenc Megyei és Városi KönyvtárMedvehagyma Napok Csácsbozsokon - Új időpontban! top 10
A ballagások napja volt a szerda ZalaegerszegenRetro majális, kutya majális, azálea virágzás ZalaegerszegenMásodfokú meteorológiai riasztást adtak ki Zala vármegye területéreA kígyó és az oroszlán címmel jelent meg Szalai Szimonetta első regénye