2020.08.15., szombat - MáriaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Japán méhész delegáció Zalában

2016. június 11. szombat, 16:31
Címkék:

Az APIMONDIA Világszervezet a méhészeti gazdaságtan, méhegészségügy és méhbiológia valamint a méhészkedés vidékfejlesztésben betöltött szerepével kapcsolatban rendez kétévenként közgyűlést.

japan-mehesz

Kedvező tapasztalatot szereztek

A kiállítással egybekötött 2009-es montpellier-i világkongresszuson az Országos Méhészeti Egyesület delegáltjain kívüli kiállítóként részt vett Plótár László Cserszegtomajon élő méhész is, aki az akkori tanácskozások hozományaként nemrégiben egy négytagú, Japánból érkezett méhészeti delegációt fogadott és kalauzolt végig Zala-megyében Kasnya Zoltán nagygörbői méhesgazdával közösen.

Mint megtudtuk: a helyi méhek tartásáról, szállításukról, az egészségük természetes módon történő megőrzéséről, a szerhasználatról, a méz étrendbe illeszthetőségéről folyamatos érdeklődést mutató japán céggel beszállítóként eddig is kapcsolatban voltak, ám eddig csak az akácméz került az érdeklődésük középpontjába. A Tokyo-ban és más japán nagyvárosokban hét üzletet működtető cég közvetlen vezetői különösen fontosnak látták, hogy megismerjék azokat a családokat, ahol apáról-fiúra száll a mézkészítés mesterségének tudománya. Olyan, az európai szabványoknál is jobb víz- illetve pollen tartalmú, különleges mézek zalai előállítóit keresték, akik ha kell, nagyobb tételben is képesek a hibátlan minőség előállítására. A különösen barátságos cégvezető, a pénzügyi vezető, a marketingvezető és a kereskedelmi asszisztens nem a könnyed kikapcsolódást és szórakozást jelentő programelemekre fókuszált, hanem mindvégig a munkára.

Május közepén elsőként a zalacsányi Szűcs Ferenc 200 családos méhészetét keresték fel. A vegyes, akác, galagonya, erdei málna, hárs, mézharmat méz, édeskömény, kökény prémium méz előállítójánál a pörgetés és gyógyszerezés körülményeit vizsgálták meg. Örömmel látták a méztisztítás természetes rendszerét, ami Európában hazánkon kívül csak Olaszországban elterjedt. Dr. Fendrik Péter méhész szakmunkás, állatorvos botfai méhészeti telephelyén sem csalatkoztak. A vendégek a rakodókaptáras technológia részleteit tanulmányozva vettek részt egy, a betegségek korai felismerésének lehetőségeiről szóló bemutatón, ezután megismerkedtek a kezelések különböző eszközeivel, gyógyszereivel, lehetőségeivel és korlátaival.

Az állatorvos kifejlesztett olyan "találmányokat", amelyek az óriási, világszinten tapasztalható méhpusztulások ellen hatékonyan bevethetők. Olyan technikák is ismertetésre kerültek, amelyeket hazánkban még nem, vagy csak részben elterjedtek.. Kasnya Zoltán és bátyja működteti a nagygörbői méhész telepet, amit zárásként vizitáltak. E helyütt is jó benyomásokat, kedvező impressziókat szereztek. A delegáció vezetője a cserszegi fűszeres fajtájú bort az általa eddig fogyasztott nedűk legkiválóbbikának mondta. A világ számos országában korábban sok tapasztalatot gyűjtő Távol-keleti szakemberek különlegesnek találták az egy telephelyen tartott méhek számát, a mézelő rovarok szelídségét, az akácerdők nagy kiterjedését és állították: a zalai, vasi, somogyi akácméz minősége fölötte áll az ország más vidékein előállított színméznek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK