2020.07.10., péntek - AmáliaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ne mobiloz biciklizés közben!

2016. május 30. hétfő, 05:57
Címkék:

A jó idővel együtt beköszöntött a kerékpáros szezon, ezért még körültekintőbben kell figyelniük egymásra a gépjárművel és a két keréken közlekedőknek Keszthelyen és a környéken is.

bringaszezon

Maradjunk szabálykövetők

A balesetek megelőzése érdekében a kerékpárosoknak is be kell tartani a rájuk vonatkozó szabályokat, köztük a sebességkorlátozást a balatoni bringautakon is. A helyszíni bírság összege ugyanis ötezer forinttól ötvenezerig terjedhet, de a szabálysértési bírság akár 150 ezer forint is lehet. Az ORFK tájékoztatása szerint tavaly majdnem száz kerékpáros hunyt el baleset miatt, és közel 3500 biciklist ért valamilyen személyi sérülés." –tájékoztatta lapunkat Gelencsér Hédi, aki a hévízi önkormányzat közbiztonsági bizottságának elnöki tisztségét töltötte be 2006. és 2010 között.

A Hévízi Balesetmegelőzési Tanácsadó testület nyugalmazott, Keszthelyen élő tagja arról tájékoztatott, hogy a bringásoknak a felfestett kerékpársávot vagy a kijelölt kerékpárutat kell használni, ha erre van lehetőség. Ha nincsen, az úttesten kell kerékpározni. A járdán csak akkor lehet tekerni, ha az úttest nem alkalmas kerékpározásra, és akkor is vigyázni kell a gyalogosokra. A bringásokra is vonatkoznak a sebességkorlátozások, lakott területen negyven, azon kívül ötven km/órával lehet haladni, de az utóbbi esetben csakis biciklis sisakban. A kijelölt kerékpárúton harminc, azokon az utakon, ahol gyalogosok is járhatnak legfeljebb húsz km/óra a megengedett sebesség.

Egyirányú utcába a forgalommal ellenkező irányból csak akkor szabad behajtani, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ebben az esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor pedig ott. A zebrán a bicajosnak csak akkor van elsőbbsége, ha leszáll a bicikliről és tolja, tehát gyalogosként közlekedik. Egyéb esetben elsőbbséget kell adni és csak ezután tekerhet át a zebrán. A KRESZ szerint kerékpáron csak 16 évesnél idősebb ember szállíthat 10 évnél fiatalabb gyermeket, és őt is kizárólag erre a célra kialakított ülésben.

A bringásokra vonatkozó alkoholfogyasztási zéró tolerancia kikerült a jogszabályokból, kivéve, ha a főútvonalon kerekezik valaki, de továbbra is él a szabály, miszerint a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lenni. Alapos közúti ellenőrzések alkalmával megnézheti a rendőr, hogy működik-e a csengő, a két egymástól független fék, van-e fehér színű lámpa elől és piros színű hátul, vannak-e fényvisszaverők és sárga küllőprizma az első keréken. A kerékpárosokra is szigorú KRESZ szabályok vonatkoznak, például nem szabad a biciklin ülve kutyát vezetni, elengedett kormánnyal tekerni, az autópályán közlekedni vagy biciklizés közben mobilozni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK