Archivum
Nyers ételekről dióhéjban
A közelmúltban Zalaegerszegen rendezett Egészségnap keretében többek között az élő ételekkel kapcsolatos ismeretekről hallgathattak élménybeszámolót az érdeklődők Urbán Valériától, a nyers növényi táplálkozás hazai úttörőjétől.
Azzá válunk amit megeszünk. A testünk élő sejtekből áll, ezért számára legjobb az élő, azaz nyersen fogyasztott (növényi) étel, mely megemeli annak energetikáját, hangzott el bevezetésként. S hogy ebben az energetizálásban mennyi lehetőség és finomság rejlik azt nem csak az előadáson, hanem az azt követő ételkészítési tanfolyamon is meg lehetett tapasztalni.
- A táplálkozási formák nagyon széles skálán mozognak ma. A mindegy mi csak gyors és laktató legyen típusú, gyors étellel elégedett emberektől a minőségi húsételek, a húst nem, de egyéb állati fehérjét igen, a vegetáriánusok, a vegánok és a nyers ételt fogyasztók, mind mind más szintet képviselnek az táplálkozáshoz való viszonyulásban. Ezen belül a minőségi váltás, átállás egy jobb szintre fokozatosan történik, akár évek alatt. Kivéve, ha valamilyen súlyos betegség indokolja, az azonnali és hirtelen módosítást-mondta Urbán Valéria.-Legjobb böjttel kezdeni az új utat, egynapos, többnapos, egy hetes, ki amit bevállal, időtartammal. Az ilyen faja belső takarítás után ugyanis szívesebben nyúl egészséges, építő táplálék után az ember.
- Melyek a javasolt ételek a nyers konyhában?
- Az amerikaiak alkották meg a ma nagyon elterjedt táplálkozási piramist, de kihagyták belőle a nyers zöld növényeket, melyek azonban alapvetőek. Ha belegondolunk, a földön a leghosszabb élettartamot növények élik, őket követik a növényevő állatok, majd a növényevőkkel táplálkozó húsevők - hívta fel a figyelmet - S mik legyenek ezek a zöld növények? Elsősorban az úgynevezett "gyomnövények". Ők a természet igazi túlélői, s ezt a tulajdonságukat tudják átadni az őket fogyasztó embernek. (A kertünkben nevelt saláta is kiváló, de emberi gondoskodás nélkül kevésbé életképes, tehát életereje is kevesebb). Ilyenek többek között a disznóparéj, a tyúkhúr, a pitypang, vadmályva, lóhere. Őket követik a sorban a zöld kultúrnövények , és a gyümölcsök. A gyümölcsökről fontos tudni, hogy nem keverhetők mással, sem más növénnyel, sem másik gyümölccsel, mert erjedés indul be egyébként.
A napot indíthatjuk zöld turmixszal. A felhasznált zöld növényeket váltogassuk. Egyrészt mert más a hatóanyaguk, vitamin és ásványi anyag összetételük, másrészt növényi alkaloidákat tartalmaznak, melyek felhalmozódva oxálsavat képeznek a szervezetben. Az alkaloida a növény védekezési módja, hogy ne fogyasszanak belőle túl sokat. Az étrend kedvelt része a változatos saláta, sokféle, önmagában is tápértékű öntettel. A nyers konyha is használja a fűszernövényeket, s mivel hő hatás nem károsítja őket, íz és illatanyaguk intenzívebb. S természetesen a magok számtalan felhasználási móddal.
- Miért kell tanulni a nyerskosztot?
- A növényi táplálkozás önmagában nem garantálja az egészséget. Hiszen ebben az esetben is ismerni kell a társíthatóságot, a mértéket és az szénhidrát, zsír, fehérje összetételt. Erre nagy általánosságban vannak szabályok, de mivel nem vagyunk egyformák egyéni eltérések lehetnek. A nyers konyha is használ párolási módot, aszalást 80-20 vagy 70-30 százalékos arányban. Tehát azt lehet mondani, ha az ételek többsége megfelel az élő táplálék kitételnek, az már jó. Sokszor az is nagy előrelépés, ha nem arra figyelünk, hogy mit együnk, hanem hogy mit hagyjunk el az étrendből. Például, hangsúlyozni szeretném, hogy a tehén tej a bocinak készül, az ember számára emészthetetlen. Ahogy a glutén sem tesz jót senki bélcsatornájának. De már nagy előrelépés van ezen a téren, mert a "Tej élet, erő, egészség" szlogen helyett már a benzinkutakon is kapható sok esetben laktózmentes tej, Ez mindenképpen egy gondolkodásbeli minőségi váltás előjele. Minél fiatalabb korban tér át valaki az élő ételek fogyasztására, annál jobb egészségi állapot, illetve betegségekből való, akár csodaszámba menő gyógyulás várható. A táplálkozás során szabály, hogy az egész testre gyakorolt hatást figyeljük, ne csak az ízlelőbimbók kívánságát. Természetesen a nyers konyha ételeinél is cél, hogy örömforrást jelentsenek, ne önsanyargatást. De ezek az ételek nemcsak energiát adnak, hanem az emésztési energiát is megtakarítják a testnek, ezzel duplán jót tesznek nekünk.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Megvannak a ZTE FC következő bajnoki mérkőzéseinek időpontjaiÚj burkolat a Szeliánszky Márta-iskola bejáratánálLégyott Zalaegerszegen - városi sétaHárom bajnoki cím a Zalaszám ZAC szenior atlétáitólAz eladósodás veszélyei- mérlegeljünk körültekintően hitelfelvétel előttÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanIrodahelyiséget kapott a zalaegerszegi diákönkormányzatGázvezeték-felújítás és útlezárás a zalaegerszegi Mező utcábanHamarosan aszfaltozás kezdődik az Ady utcábanHosszú út vár a ZTE FC-re -
rovatunk hírei
Wolfpack 2025 Makettverseny és KiállításArte vita natura - a 32. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep zárókiállításaÉvfolyamtalálkozó a Pannon EgyetemenMúzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállítása top 10
Megnyílt a 2025-ös Vadpörkölt és Bor Fesztivál Zalaegerszegen121 éve született Keresztury Dezső, Zalaegerszeg díszpolgáraAusztriai rezidensprogramon járt Tóth Norbert képzőművészA székely atyafi és a magyar humorÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanFelújítják a Hoffhalter utcát ZalaegerszegenVadpörkölt és Borfesztivál - Különleges élmények és jótékonysági pörköltfőzésTetőfelújítás és ablakcsere a VásárcsarnokbanMegújult környezetben indult a tanév az Izsák Imre iskolábanFerenczy Béni-díjban részesült Horváth László szobrászművész