2025.07.08., kedd - EllákZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ó- és Újvilági borok találkozása

2014. november 11. kedd, 20:11
Címkék:

Libasüti-evőverseny, borkóstolás és kézműves foglalkozás is várta mindazokat, akik a Márton-napot megelőző hétvégén ellátogattak a keszthelyi Balatoni Múzeumba. A szombati családi nap egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiváljának záróeseménye is volt.

marton-khv 3

Márton-nap a Balatoni Múzeumban

Az érdeklődők Gyanó Szilvia etnográfus vezetésével nagyapáink borászati eszközeivel ismerkedhettek meg, mindeközben a gyerekeket kézműves foglakozás, majd sütievőverseny várta. A jelentkezőknek egy tál libaalakú édességet kellett minél rövidebb idő alatt "elpusztítaniuk", s az nyert, aki a legtöbb süteményt ette meg a tányérjáról.

Délután Gajdics Péter borász az óvilág és az újvilág boraival ismertette meg azokat, akik előzetesen regisztráltak a múzeumban megrendezett különleges borkóstolóra. A fiatal borász – aki már új-zélandi és ausztráliai borászatnál is dolgozott – magyar fehér, vörös és rozé borokkal, valamint az előbb említett két újvilági ország nedűivel ismertette meg a gasztronómiai utazás résztvevőt.

marton-khv 1

Gajdics Péter nemcsak egyszerűen kóstoltatott, hanem érdekes történeteket is kínált a bor mellé. Két világ két borkészítési technikája elevenedett meg egy bő órára, annál is inkább, mert a szakember azt vallja: a bort nemcsak ízlelni, hanem érteni is kell. Az angoloknál például már régóta megkülönböztetik a "wine tasting" és a "wine understanding" kifejezéseket. Az értéshez például nem árt, ha hasonló fajtákat ízlel az ember a két világból: savignon blanc-t a savignon blanc mellé, kékfrankost a kékfrankos mellé, shiraz-t a shiraz-hoz, és így tovább. Bár ugyanolyan fajtákról van szó, az élmény néha mégis két külön világot tükrözött.

marton-khv 2

A borász amúgy nem híve a túlzott technológiának, inkább a visszafogott ízeket kedveli. A Márton-nappal kapcsolatban pedig elmondta azt is: bár a hagyomány szerint tényleg ilyenkor szokás az újbort megkóstolni, számos technológiai dolog még hátra van, mire teljesen "készen lesz" a bor. A savak például lehet, hogy még nem elég szépek... le kell csendesedniük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)