2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Esküvők: fátyolban és farmerben is

2013. február 14. csütörtök, 08:06
Címkék:

Az igazi, nagy, hetedhét országra szóló lakodalom lassan már csak a mesében létezik. Zalaegerszegen egyre ritkább nagyszabású, kétszáz vendéget is fogadó családi, baráti összejövetel. A házasulandók szűkítik a meghívottak körét, a leggyakoribb a 60-80 fős esküvő utáni ebéd, vagy vacsora. De ez a "szerény" kis ünnepség is megközelítheti a 1,5 milliós költséget a két szertartással, a legdrágább menyasszonyi ruhával és az egyéb kellékekkel.

Házasságkötések nulla forinttól 1,5 millióig

De nulla forintból is lehet házasodni, és mint Pölöskey Ildikó, a Családi Intézet művészeti főelőadója elmondta: az a pár, aki két tanúval bemegy a polgármesteri hivatalba, a 101-es tanácsteremben az anyakönyvezető összeadja őket. Tíz perc az egész, semmi ceremónia. Az elmúlt évben Zalaegerszegen 40 pár választotta ezt a megoldást.

eskuvo 2

- Vannak, akik nagyon egyszerű esküvőt akarnak, mert nem szeretik a felhajtást, nem szeretik, ha nézik őket, és hogy ők vannak a középpontban. Az esküvők egy részénél csak a szűk, 20-30 fős családi kör van jelen. Aztán vannak olyanok - folytatja Pölöskei Ildikó, - akik már két évvel a házasságkötés előtt elkezdik az esküvői szervezést. Mindennek utánanéznek az interneten, végiglapozzák az összes esküvői magazint, felkeresik a szolgáltatókat, árajánlatokat kérnek, és minderről a menyasszony naplót is vezet.

- Lehet általánosságokról beszélni?

- Az anyagiak miatt egyre több az egyszerűbb házasságkötés, mert már a párok szülei sem tudják vállalni a költségeket. Nehéz általánosságról beszélni, mert mindenki keresi a lehetőséget, hogy egy kicsit más legyen az ő esküvője. Klasszikus zenét és verset már nem nagyon választanak. Mindenki a napi slágerek között keresgél. Igyekszünk a legszélesebb választékot nyújtani zenében is: van olaszos hangulatú, kelta, ír zene. Zongorás és vonós hangszeres. De vannak olyanok, akik a rockzenét keresik.

- Hófehér, hosszú menyasszonyi ruha és rockzene... Gyakori a stílus kavalkád?

- A stílus és az összhang nehéz kérdés, mert erre nem nagyon gondolnak a párok. Munkatársaimmal mindig elmondjuk, hogy lehet rockos az esküvő, ha a vőlegény bőr zakóba jön és a menyasszony is vagányabb, lazább szerelésben érkezik. Ehhez illeszkednie kell a zenének, kellékeknek és a helyszínnek. Próbáljuk az összhangra ráirányítani a figyelmet, és megkérjük a párokat, hogy választáskor gondoljanak a meghívott vendégeikre is.

- Mennyire veszik igénybe a külső helyszíneket, zöld környezetbe gyakran adnak össze párokat?

- A szabadban májustól szeptemberig, hétvégeken vannak esküvők. Az anyakönyvezetők egy ilyen napon két-két esküvőt tudnak vállalni az utazás miatt. Ez nem olyan, mint például a díszteremben, ahol akár óránként lehet esküvő. A külső helyszín általában egy-egy vendéglő terasza, vagy hátsó kis kertje, de szerveztünk a termálfaluba és egy nagy zöld övezetes családi házba is házasságkötést. A lényeg az, hogy olyan helyszínt kell választani, ahol a beltéri lehetőség is adott, mert mi van akkor, ha elered az eső, vagy viharos szél éri el a vendégsereget.

- Emlékszik érdekes esetre az elmúlt évből?

- Hát akadt egy-két meghökkentő ruha, volt farmeros esküvőnk, amikor a menyasszony és a vőlegény is farmernadrágban, kitűrt fehér ingben jelent meg az anyakönyvezető előtt. Kedves esemény volt, amikor a fiatalok esküvőjét követően, a pár egyik tagjának az anyukája ment férjhez, aztán közös lakodalmat tartottak... Mint minden évben tavaly is előfordult, hogy bár a házassági meghívók már kimentek, az esküvő mégis elmaradt, mert meggondolta magát a pár. Olyan középkorú férfi is megfordult nálunk, aki már ötödik alkalommal mondta ki a boldogító igent.

Újdonság még, a különleges, extrém helyeken való fotózás (Trash The Dress), ami azt jelenti, hogy elmennek a párok az esküvő után -néhányan előtte - egy lazább hangvételű, más stílusú fotózásra. Itt nem számít ha piszkos lesz a ruha, elmosódik a smink. Sőt, az a lényege, hogy egy oldott légkörben búcsúztassuk el a Nagy Napot, tegyük tönkre a ruhát - teszi még hozzá Pölöskey Ildikó.

eskuvo 1

Dr. Buzu László, a polgármesteri hivatal anyakönyvi és nyilvántartási csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta: Zalaegerszegen 2012-ben összesen 229 házasságkötés történt, 118 olyan pár volt, akik első házasságot kötöttek 35 év alattiak, és egyikük zalaegerszegi lakos. Sokan jönnek vidékről is házasságot kötni, és a külföldön dolgozó fiatalok is hazajönnek, ha a család, a rokonság itt él.

A házasságkötéseket érinti, hogy a város közgyűlése legutóbbi ülésén új szolgáltatási díjat vezetett be, amely munkaidőben külső helyszínen 5 ezer forintos emelkedést jelent. Munkaidőn kívüli ár 2 ezerrel emelkedett a hivatali helyiségben, míg 5 ezerrel a külső helyszínen. Vasárnapokon emeltszintű a díjszabás. Külső helyszínen 30 ezer forintot kell fizetniük a házasulandóknak, míg a hivatali helyiségben 10 ezret.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK