2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sportpálya és közösségi kert Kispáliban

2016. június 20. hétfő, 13:16
Címkék:

Kispáli elmúlt évi családi napjára többek között azért emlékszik szívesen vissza mindenki, mert akkor adták át az új játszóteret a legkisebbeknek. Avatási ünnepséggel természetesen az ez évi rendezvény is szolgált. A sok újdonság ugyan nem hatott meglepetésnek, de mindenképpen örömtelinek bizonyult, mert kialakításukban a falu közössége vette ki részét. Horváth Zsuzsanna polgármestert kérdeztük.

kispali csaladi nap 076

Ahol a közösségi tenni akarás új értelmet nyert

– Önkormányzatunk és ifjúsági egyesületünk az év elején több sikeres pályázaton is részt vett, melynek köszönhetően tovább szépíthettük közösségi parkunkat. A MOL zöldövezeti programjában nyertünk 750 ezer forintot, amiből új növényeket telepítettünk valamint új köztéri bútorokat készítettünk és helyeztünk ki. A pályázati kiírás feltétele a közösség nagy arányú közreműködése volt, már a tervezési fázisban is. Ezért tavaly ősszel több fórumot tartottunk, ahol mindenki elmondhatta javaslatait, illetve azokat papírra is vetettük. A növénykertet elneveztük Kispáli kiskertjének, ahol idén áprilisban ültettük ki a gyümölcsbokrokat, gyümölcsfákat és fűszernövényeket, melyek terméseit később rendezvényeinken fogjuk felhasználni. Tavaly említettem a fekete ribizli ültetvényt, ebből a növényből is ültettünk mintegy ötven tőt. Emellett padokat, árnyékolás céljából egy pergolát, valamint kerti szerszámainknak egy kis raktárt helyeztünk ki a közösségi terünkre. Mindezt szintén közösségi munka keretében, közel 50 fő részvételével végeztük el.

– A másik nyertes pályázat is kiskerthez kapcsolódik?

– Igen. Az Élelmiszerlavina programban vetőmagokat kaptunk, amiből paprika- és paradicsompalántákat neveltünk, és ültettünk el a burgonyavetőmaggal együtt. A termést szintén közösségi rendezvényeinken használjuk fel, illetve juttatunk belőle a rászorulóknak.

A családi napon a Kispáli kiskertje mellett a gumiburkolatú streetball pályát is átadhattuk. Településünkön sok a gyermek és a fiatal felnőtt, akiknek szerettük volna bővíteni az aktív szabadidő eltöltésének lehetőségét. Ezt szintén idén tudtuk megvalósítani. A streetball pályát egyrészt saját önkormányzati forrásból, másrészt a helyi és környékbeli vállalkozások támogatásából építettük. Felújítottuk a focipályát is, új hálókat szereltünk fel a kapukra és felfestettük a vonalakat. Ezekben a munkákban is példaértékű volt a közösségi összefogás. A családi rendezvény előtt két nappal még a szőlőlugast is elkészítették.

 kispali kert

– Milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani az elkövetkezőkben?

– A közösségi ház külső és belső felújítására, valamint udvarának rendezésére nyújtottunk be nemrég egy 37 millió forintos költségvetésű pályázatot. A nyílászárók és burkolatok cseréjét, fűtéskorszerűsítést, az épület belső átalakítását, valamint szigetelését és teljes akadálymentesítését tartalmazza ez a projekt. Az épület rekonstrukciójával tulajdonképpen egy integrált közösségi szolgáltató teret hozunk létre, ahol helyet kapnak civil szervezeteink és a könyvtár. Eddig csak ifjúsági egyesület működött, de idén kertbarát- és nyugdíjas-egyesület is alakult, aktív, a közösségért tenni akaró tagokkal.

Régóta húzódó probléma a járdák állapota. Nemrég adtunk be egy pályázatot a Belügyminisztériumhoz, hogy a település északi felétől a haranglábig egy 550 méteres járdaszakasz rekonstrukcióját el tudjuk végezni. Egerszeg felől van egy útszakasz, amelynek anno nem készült alapja, ezért is van tele kátyúkkal. A felújításra a terveket elkészítettük, de a közel 30 millió forintos beruházást önerőből nem tudjuk megvalósítani. Rekonstrukciója mindenképpen pályázati támogatást igényel.

Van néhány régi parasztházunk, melyek tömésépületek, és tele van kertjük őshonos gyümölcsfákkal. Szeretnénk ezeket megmenteni a tulajdonosok bevonásával. A lakóházak és udvarok felújításával, eszközök és állatok betelepítésével a hagyományos falusi életet és gazdálkodást mutatnánk be. A nyitott portáknak turisztikai "feladatot" is szánunk, szívesen fogadnánk itt óvodás- és iskoláscsoportokat. Közösségi parkunk és játszóterünk kedvelt pihenőhelye az errefele kerékpározó családoknak, nekik is ez egy plusz program lenne.

kispali2

– Hogyan segíti az önkormányzat az itt élőket?

– Örömünkre szolgál, hogy minden évben születnek kisbabák. Minden újszülött családjának egyszeri húszezer forintos támogatást adunk. Módosítottuk szociális rendeletünket, így ettől az évtől a nyugdíjas egyedülállók valamint a gyermekeiket egyedül nevelő szülők kapnak egyszeri támogatást. Az általános és középiskolából ballagókat szintén segítjük, emellett minden diák számára a tankönyvvásárlás költségeihez is hozzájárulunk. Az óvodát és iskolát kezdő gyermekeknek szintén támogatást adunk.

Azt gondolom, olyan közösséget sikerült teremtenünk, melynek minden egyes tagja kiveszi részét a feladatokból a képviselő-testület és a civil szervezetek mellett. Természetesen nemcsak munkáról van szó, hanem közös programokról, kirándulásokról. Mindebben szervező feladatokat lát el kulturális közmunkásunk. Tavaly ősszel az autómentes napon nagysikerű kerékpáros rendezvényt tartottunk, amit idén megismételünk. Az iskola végével nyárindító biciklis túrát szervezünk a gyerekeknek. Ismét lesz egy gyalogos túra Nagypáliba, a hegyi pincékhez, tavaly az Őrségben jártunk, de idén is lesz buszos kirándulás. S sorolhatnám még a rendezvényeket. Számunkra fontos, hogy az ajándékozásban is úgymond megjelenjen a helyi közösség. Például a tavalyi idősek napján ifjúsági egyesületünk által készített almás-bodzás lekvárral is megleptük a szépkorú lakóinkat – zárta gondolatait Horváth Zsuzsanna.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK