2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

A lovagrend tagjai lettek

2011. május 17. kedd, 17:26
Címkék:

A XVII. Egerszeg Fesztivál egyik méltóságteljes eseménye volt a református templomban tartott Szent György Lovagrend lovaggá ütési ceremóniája. 

 

Hazaszeretet, hűség, gyámolítás

A magyar alapítású, legrégebbi világi lovagrend Károly Róbert nevéhez kötődik, és 1326 óta folyamatos fennállású. A védőszent napjához kapcsolódóan évente tartanak lovaggá ütési ceremóniát, változó helyszínnel. Míg tavaly a Szegedi Dóm adott ennek otthont, az idén a zalaegerszegi református templom nyerte el a megtisztelő jogot. Közel 20 novícius várta ünnepélyes felvételét a becsületességet, bátorságot, értékpártolást és karitatív tevékenységet célul tűző rendbe. Köztük Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán alpolgármester és Tombi Lajos tanácsnok, önkormányzati képviselő.

Balaicz Zoltán
 Gyutai Csaba

 

A díszőrség felvonulása után Lovag Tadeus Kaczor nagymester, Lovag Balla Miklós nagyprior és Török Zoltán református lelkész mondtak ünnepi köszöntőket. Majd következett az eskütétel és az avatási ceremónia. Ez utóbbi során a rendi ruhába (kappa) öltözött jelöltek bibliára tett kézzel térdelve várták, hogy a felszentelt kard érintse vállukat, és jelképesen sarkantyújukat (ma már nem része az egyenruhának).

Az avatáson a megyéket képviselő priorok, a rendtestvérek és a hozzátartozók is jelen voltak. A lovaggá ütés után megerősítették a priori tiszteket, Zalában Gombos Ferenc látja el eme feladatkört, és kitüntetések átadására is sor került, többek között a zalai vezető is érdemkeresztben részesült.

 

zeg53.jpg

 

Végül a rend tagjai felvonultak a város főutcáján, különleges élményben részesítve ezzel a fesztiválozókat. A koronázási ékszerek mellett a díszőrség egyenruhája is ritka látványosság. A lovagok eztán szekrénybe zárhatják egyenruhájukat, melyet csak meghatározott alkalmakkor viselhetnek. Nem feledhetik azonban vállalásaikat, melyeket a tagsággal együtt vállaltak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK