2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Cseh filmhét és Horváth Charlie

2011. április 12. kedd, 15:27
Címkék:

Tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a város hagyományos májusi rendezvénysorozata, az Egerszeg Fesztivál. Az eseménynek immár negyedik éve a belváros ad otthont. Tompagábor Kornél, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője, a fesztivál főszervezője úgy érzi, a helyszín beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A zalaegerszegiek szeretik, hogy néhány napra megváltozik a belváros arculata.

 

Közeleg az Egerszeg Fesztivál

Tompagábor KornélAz idei programokkal kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta: május 9–15-ig izgalmas események várják az érdeklődőket és a szórakozni vágyókat. „A rendezvény díszvendége a Cseh Köztársaság lesz, akik filmhéttel, valamint kulturális és gasztronómiai bemutatóval készülnek.

Az ő programjaikat tulajdonképpen a Cseh Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége szervezi. Tavaly ők kerestek meg minket azzal, hogy szeretnének néhány magyarországi fesztiválra ellátogatni, s szívesen jönnének Zalaegerszegre is. A képzőművészeti alkotásokon, filmeken túl jellegzetes ételekkel és tízféle cseh sörrel érkeznek a Dísz térre.”

Ami a helyszíneket illeti, a Széchenyi tértől egészen a Petőfi utcáig lesz lezárva a Kossuth Lajos utca. A kézművesek a szalagházzal szemközti oldalon lesznek, a Dísz téren idén is felállításra kerül a fesztiválsátor, a főutca Dísz tér és Kossuth tér közötti szakászán borárusok várják a vendégeket, a Széchenyi tér pedig most is a nagyszínpadnak ad majd helyet. A polgármesteri hivatal előtti téren kézműves-bemutatókat láthat a közönség. Bütykölők néven egy felvidéki csoport is érkezik, akik szőnek, fonnak, nemezelnek és bőrtárgyakat készítenek majd.

„A fesztivál egyik érdekessége és újítása a Taste of Europe című gasztrotúra lesz. A rendezvények ideje alatt több olyan étterembe is el lehet látogatni, ahol a testvérvárosaink szakácsai főznek. Többek között finn, bolgár, német és tradicionális erdélyi ízekkel lehet megismerkedni. A túra résztvevői egy kis füzetet is kapnak, melybe az egyes állomáshelyeken pecsétet kérhetnek.”

Hétvégén, május 13–15. között tucatnyi koncertre is ellátogathatnak a fesztiválozók. Tompagábor Kornél elárulta: tematikus napokat terveztek, ami annyit jelent, hogy etno, rock és populáris irányzatokkal várják a zenekedvelőket. A nagyszínpadon pénteken főleg a magyar, majd az ír népzene lesz hangsúlyos. A Zalai Táncegyüttes műsora után fellép a Folk Error, a Holdviola és a Firkin.

A szombati rocknapon a 20 éves zalaegerszegi Bazooka zenekar indítja az estet, majd az Edda lép a színpadra, akik hosszú évek óta nem jártak már a zalai megyeszékhelyen. Az estet a Lorenzo együttes koncertje zárja. Vasárnap a Dórci és a fülesek lemezbemutató koncertjére kerül sor, akiknek saját dalaikból jelenik meg második albumuk. Utánuk az 1982-ben alakult brit Flying Pickets együttes zenél, majd Horváth Charlie várja a rajongókat. A fesztivált a Madarak „házibulija” zárja.

A Dísz téri fesztiválsátorban főleg a fiatalabb korosztályt várják a hétvégére. Az alternatív vonalat képviselő Freshfabric-ot, a Vad Fruttikat és a Balkan Fanatic együttest sokan kérték a szervezőktől az internetes fórumok. Ugyanitt kerül sor a májusi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb eseményére, a Prószafesztiválra is.

Mindezeken kívül számos kísérőrendezvény várja az érdeklődőket. Idén is sor kerül a Kárpát-medencei verbunkversenyre és a fúvósfesztiválra. Lesz kéklámpás bemutató (a rendőrség, tűzoltóság, mentők és katasztrófavédelem részvételével), véradás, ám terepkerékpáros versenyre is ellátogathatunk.

A szervezők szeretnék, ha egy vidám, mosolygós fesztivál lenne az idei, ahol korosztálytól függetlenül mindenki megtalálja a számára kedves programot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK