2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Archivum

Cseresznyéskert, Liliomfi

2010. április 27. kedd, 10:53
Címkék:

Csehov: Cseresznyéskert című színművével indul a 2010/2011-es színházi évad Zalaegerszegen. A következő év produkcióiról, az érkező és távozó tagokról, valamint a Hevesi Sándor Színház egyéb kulturális elképzeléseiről sajtótájékoztatón számolt be Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója.

Elkészült a Hevesi Sándor Színház jövő évi műsorterve 

Elhangzott: a teátrum költségvetése az új színháztörvény miatt 57 millió forinttal csökkent. „Nyertek“ viszont 27 millió forintot egy őket megillető 2005-ös ÁFA visszaigénylésből.
Kilenc új bemutatóval várja a közönséget a következő évadban a Hevesi Sándor Színház. Lesz színmű, bűnügyi komédia, zenés vígjáték, bohózat és operett. Folytatódnak az iskolaszínházi produkciók, valamint két kisszínpados kamaradarabot is láthatnak a nézők.

Az évad egy gyermekdarabbal, Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok című zenés mesejátékával indul, melyet Bal József rendez. A felnőtteknek szóló nagyszínpados évkezdés pedig október 15-én Csehov: Cseresznyéskert című színművével veszi kezdetét. A népszerű darabot Sztarenki Pál, a színház vezető rendezője állítja színpadra. A főbb szerepekben Sztankay István, és leánya Orsolya lesz látható. A művésznő a következő évadtól a társulat új tagja is lesz.

Az igazgató elmondta, hogy jövőre a kilenc előadásból hármat hölgy állít színpadra, ami eddig nem volt jellemző a helyi teátrumra. (A keszthelyi Goldmark Művelődési Központtal és a Balaton Színházzal közösen Alfonso Paso: Mennyből a hulla, Rado Denise rendezésében; Moliére: Scapin furfangjai, Naszlady Éva rendezésében és Szirmai Albert–Gábor Andor: Mágnás Miska, Harangi Mária rendezésében.)

A nagyszínpados repertoáron ezen kívül Szigligeti Ede: Liliomfi zenés vígjátéka (rendező: Pinczés István Jászai-díjas), Ken Ludwig: Primadonnák bohózata (rendező: Méhes László Jászai-díjas) és Egressy Zoltán: Portugál című tragikomédiája (rendező: Lendvai Zoltán) szerepel.

Ami a két kamaradarabot illeti: Axel Hellstenius: Minden jót, Elling! színművét – melyben Besenczi Árpád lesz a főszereplő – a Griff Bábszínház előadótermében, vagyis a színház egykori kamaratermében láthatja a közönség. A teátrum vezetése szeretné, ha ez a helyiség visszakerülne a Hevesi Sándor Színházhoz. A bábszínház új helyszínre költözéséről még folynak a tárgyalások. A másik kisszínpados produkció – a már említett Moliére-darab – a Keresztury ÁMK-ban kerül bemutatásra.

Az iskolaszínház Shakespeare: Rómeó és Júlia; Salinger: Zabhegyező és Wedekind: A tavasz ébredése című művét állítja színpadra, a rendező mindhárom esetben Tompagábor Kornél lesz.
Besenczi szólt a távozó és érkező tagokról is. Mint mondta, mindenkinek ajánlott szerződést, ám azt öten – Kricsár Kamill, Ligeti Kovács Judit, Mészáros András, Nagy Péter és Szegezdi Róbert – nem fogadták el. A zalaegerszegi teátrum tagja lesz viszont Kálóczy Orsolya, Sztankay Orsolya, Nádházy Péter, Bellus Attila, Bálint Péter és Spiskák István. Vendégként többek között Sztankay István és Schnell Ádám is színre lép.

A mostani évad további programjaival kapcsolatban a direktor úgy nyilatkozott: néhány hét múlva bemutatásra kerül a pesti József Attila Színház egyik népszerű produkciója, Ray Cooney–John Chapman: Kölcsönlakás című bohózata Méhes László rendezésében, Besenczi, valamint Gesztesi Károly és Ulmann Mónika főszereplésével. Május 27-én pedig egy jótékonysági gálát rendeznek a zalaegerszegi Szent Család Óvoda megsegítésére, huszonöt neves színművész – többek között Esztergályos Cecília, Kubik Anna, Nemcsák Károly – közreműködésével.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK