2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fehér Béla kapta Hévíz irodalmi díját

2013. június 13. csütörtök, 18:32
Címkék:

A városi könyvtárban mutatták be nemrég a Hévíz című folyóirat legutóbbi számát, s adták át az újonnan alapított helyi irodalmi díjat. Az új kitüntetést idén alapított a fürdőváros önkormányzata. Az adományozható elismerések közé került a Hévíz Folyóirat Irodalmi Díja.

feher-bela

A képviselő-testület a kitüntetés alapításánál határozott arról is, hogy az elismerés évente egyszer adományozható, az ünnepi könyvhét idején. Olyan szerzőnek adható, akinek a Hévíz című művészeti és társadalmi folyóiratban jelentek meg kiemelkedő írásai. A díjazott személyére a Hévíz folyóirat szerkesztőbizottság tesz javaslatot, amelynek tagjai: Szálinger Balázs főszerkesztő, Cserna-Szabó András szerkesztő, Őry Rózsa polgármesteri hivatali kabinetvezető, dr. Szántó Endre helytörténet kutató.

Az elismerést első alkalommal Fehér Béla vehetett át a legutóbbi lapszám bemutatása alkalmával került sor. Az odaítélő grémium a díjra egyhangú véleménnyel tette meg a személyre szóló javaslatot a képviselő-testületnek, az ajánlást a városvezetés egyhangúlag elfogadta.

Fehér Bélát a Hévíz 2012. évi 3. számában megjelent egyperces novelláiért jelölték az elismerésre. A novellákat a szerző Örkény Istvánnak ajánlotta, születésének 100. évfordulója jegyében. A bizottság kiemelte Fehér Béla kimagasló regényírói munkásságát, tárcaírói erényeit, és azt, hogy az író nemcsak szépirodalmi, de gasztro-történeti munkáival is rászolgált a díjra. A Hévíz folyóirat állandó szerzőjeként több érdekes, értékes gasztro-esszében foglalkozott a régió jellegzetes ételeinek táplálkozásbeli és etnográfiai szerepével.

A legutóbb megjelent, s az eseményen bemutatott számban is van példa a magyarság táplálkozástörténetében való tallózásra a díjazott szerző tollából, Egy tál dödölle címmel. Olvashatunk a dödölléről, mint valamikori nem sokra becsült cselédétek, mai kínálatában immár fesztiváli ételek szereplőjeként, s találunk receptet az egykori polgári étkezéseknél szokásos változatára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK