2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fiatalon, elkötelezetten a múzeumügy mellett

2013. július 12. péntek, 08:06
Címkék:

Idén Havasi Bálintnak, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatójának adományozta a Pulszky Károly-díjat a hazai legnagyobb taglétszámú múzeumi szakma szervet, a Pulszky Társaság. Az évente egy alkalommal, egy személy részére odaítélhető elismerésben olyan 40 év alatti, múzeumi-közművelődési területen dolgozó személy részesülhet, aki irányítói, elméleti vagy gyakorlati munkájával jelentős mértékben hozzájárult a magyar múzeumügy fejlődéséhez.

Elismerés a szakmától

- Mozgalmasan telt az itt eltöltött eddigi 8 évem - említette, amikor az elismert munka részleteiről kérdeztük. - Annak idején határozott elképzelésekkel, célokkal jöttem, a megvalósításhoz mindenhonnan megkaptam a szükséges segítséget, így születtek az eredmények. Második ciklusban vezetem a múzeumot, az újra megkapott bizalom erősítette bennem, hogy jó úton jár az intézmény. Valójában most is ezt érzem. Mivel szakmai elismerésről van szó, ez a megerősítés szól a kollégáimnak is, s az egész szakmai csapat hasznos tevékenységének a visszaigazolását jelenti. Váratlanul ért a kitüntetés, mert a jelölésről sem tudtam, vidékiként még nagyobb súlyát érzem azzal, hogy észrevették az itt folyó munkát.

- Említette, hogy mindenhonnan megkapta a szükségesnek érzett segítséget.

- Alapvető a fenntartói hozzáállás, erre tudtunk építkezni. Amikor idekerültem, a múzeum megyei szervezethez tartozott, tavaly már állami intézményként működtünk, idén pedig a város a tulajdonos. Ahhoz, hogy a fejlődés útján el lehessen indulni, pályázati forrásokra volt szükség. A legfőbb segítség az volt, hogy az önrész biztosításával mindig megkaptuk a pályázás lehetőségét, a jó esélyekért megdolgoztunk, számos nyertes programot tudtunk indítani. Városi múzeumi szervezetként nőtt az önállóságunk, ezáltal természetesen a felelősség is. Nagyon jó érzéssel töltötte el a kollektívánkat az, hogy a város kimutatta: ragaszkodik a Balatoni Múzeumhoz. Újabb pályázatokhoz az önkormányzattól ugyancsak megkaptuk az önerőt, vannak régészeti munkából saját bevételeink, kapunk állami dotációt, az eddigi fejlesztéseknek is érezhető már anyagi hozadéka. Mindezzel együtt biztonságot érzünk.

havasib

- Maga a múzeum is nyert díjat az utóbbi évben.

- Az "Év múzeuma 2011" címet nyertük el, amit tavaly vettünk át. Ez a kitüntetés a fejlesztések elismerése volt: három ütemben újult meg, s nyílt Aranyhíd címmel az állandó kiállításunk, amire a többi fejlesztést tudtuk építeni, ugyancsak EU-s pályázatokkal. Teljes felújításon esett át az épület akadálymentesítéssel, új szolgáltatásokkal, figyelemmel a kisgyermekes látogatókra, jelentős múzeumpedagógiai programokat indítottunk el. Ma már iskolai bérleteseink vannak, akik rendszeresen látogatják ezeket a foglalkozásokat. Osztálykirándulások alkalmával diákcsoportok is célzottan érkeznek hozzánk ilyen részvételi céllal. A programokat szakképzett múzeumpedagógusunk vezeti. Tartunk családi napokat, jeles napok, ünnepek alkalmával játszóházakat szervezünk.

- Mindezzel együtt miként alakul a múzeum látogatottsága?

- A korábbi, évi 25 ezer fős belépő számot tudjuk tartani. A szinten maradáshoz kellett mindezen fejlesztés, vonzerő növelés, hogy ne következzen be olyan drasztikus visszaesés a látogatottságban, ami számos társintézménynél sajnos jellemző.

- Mik az újabb tervek?

- Új kőtárt szeretnénk létesíteni, ami egy 6 milliós beruházás lesz, a tudományos munka terén folytatódik a fenékpusztai ásatás, az eddigi munka itt már bemutatott leleteivel marosvásárhelyi kiállítás rendezésére készülünk. A kutatásokkal is igyekszünk mind jobban a Balaton felé fordulni, ebben újdonságként szerepel a víz alatti régészeti kutatás, svájci szakmai segítséggel. Arra is törekszünk, hogy befogadóként, időszakos tárlatokkal mind tovább színesítsük a kínálatot, mindig tudjunk újdonságokkal szolgálni. A már több alkalommal és nagy sikerrel zajlott Múzeumok éjszakája jó példáján szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a helyi társintézményekkel, más hasonló közös programok lehetőségeit keressük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK