2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Helyzetjelentés a "mesevilágból"

2011. december 12. hétfő, 16:24
Címkék:

"Soha viszont nem látásra" köszönt el Fonák Tamás a mese végén. Na, nem azért, mert nem akart többet találkozni Kakukkia lakóival, hanem mert az "Ellenkandúrnagy" mindent fordítva csinált. Tér és időfelfogása némileg eltért az átlagtól. A 70-es, 80-as években kétségkívül a Jamie és a csodalámpa volt az egyik legszürreálisabb, legfuturisztikusabb mese az egyetlen hazai tévécsatornán.

 

Gyerekkönyvek és marketingstratégiák

Csoda, hogy egyáltalán eljutott Magyarországra ez az 1976-os születésű brit rajzfilm. Igaz, ekkora már minket is megérintett a science fiction divat, hiszen a hazai gyártású Mikrobi rajzfilmsorozat is ezekben az években debütált.

gabi 1

Ma már nem elég a szöveg és a színes kép: térhatás is kell

 

Ha piacgazdaság lett volna, minden bizonnyal mindkét mese szereplői ipari mennyiségben kerültek volna rá a legkülönfélébb használati tárgyakra, ruhákra és termékcsomagolásokra dekorációként. Hogy a plüssfigurákat, kártyajátékokat, kirakókat már ne is említsük. Illetve dehogynem; hiszen a "létező piacgazdaságban", így karácsony közeledtével nagyon is fontos a gyártóknak és forgalmazóknak, hogy a kedvelt figurákról minél több bőrt lehúzzanak. Mert a mesealakok már évtizedek óta nemcsak a könyvekben, vagy a filmekben láthatóak, hanem tulajdonképpen mindenhol, ahol gyerekeknek szóló termékeket árulnak. Ezek után az sem meglepő, hogy a könyvesboltokban sem csak könyvet árulnak.

Mi a helyzet a mai "mesevilágban"? - tettük fel a kérdést az egyik megyeszékhelyi könyvesbolt üzletvezetőjének. Turkolyné Tüske Gabriella úgy látja: míg régen többségében előbb volt a könyv, aztán a film, most inkább a mesecsatornák diktálják a tempót. Ami ott népszerű, az megjelenik könyv alakban is, hogy aztán a jól kidolgozott marketingstratégia részeként komplett termékcsaládok (játékok, ruhák, kiegészítők) kerüljenek piacra egy-egy mesefigura alakjával.

gabi 2

A karácsonyi gyerekkönyveknek külön polc jár

 

Az adventi időszakban amúgy is bő a választék: a Mikulásra és karácsonyra készült gyerekkönyveknek, albumoknak, kifestőknek, kirakóknak és leporellóknak külön állványa van a könyvesboltban. A divatos gyerekkönyvek ma már nem csupán színes képekből és szövegből állnak. Az interaktivitás és a térhatás szinte kötelező. Van például olyan kiadvány, mely lehetővé teszi, hogy az anyuka, apuka, tesó, nagymama rögzítse saját hangján a mesét, amit aztán a gyerek bármikor meghallgathat, ha kézbe veszi a könyvet. Általánosságban is elmondható, hogy rengeteg könyv tartalmaz plusz kártyákat, elrejtett leveleket, kivágott papírfigurákat, izgő-mozgó, kiugró, vagy épp hangot adó alakokat.

Nagyon menők az úgynevezett panorámakönyvek, amik első ránézésre nem sokban különböznek egy hagyományos képeskönyvtől, ám egy hirtelen mozdulattal ki lehet fordítani őket, s láss csodát: egy középkori várat, vagy épp egy babaházat tarthatunk kezünkben. Attól függően, hogy kisfiúknak, vagy kislányoknak szeretnénk -e ajándékot venni.

S ha már a nemeknél tartunk, míg húsz-harminc évvel ezelőtt nem különült el élesen egymástól fiú és lány mese, addig ma már ennek a jelenségnek is széles a piaca. Nem nehéz kitalálni, hogy a kínálat eléggé a sztereotípiákra épít: a lányoknak rózsaszínű tündéres, királylányos meséket szántak. Fűszerezve némi Hello Kitty-vel. A fiúknak ebben a piaci szegmensben a várakról, lovagokról, kalózokról, autókról, dinoszauruszokról szóló albumokat ajánlják.

Az üzletvezető szerint ami mindenkinél népszerű, az Bartos Erika Bogyó és Babóca, valamint Anna, Peti, Gergő sorozata. Évek óta top-listás a Thomas a gőzmozdony, a Verdák, és Marék Veronika Kipp-Kopp sorozata is. A tinédzser korosztályt a Twightlight-tal és a Winnie a boszorkány kalandjaival lehet lázba hozni, s bár Roxfordból már rég kirepültek a népszerű boszorkánypalánták, Harry Potter még mindig sztár.

gabi 3

Csak egy mozdulat, és várrá alakul át a könyv

Vannak azonban örök klasszikusok is. A Kockásfülű nyúlon, Vackoron, Kisvakondon nem hagytak nyomot az évtizedek. Sőt a híres nyúl immár társasjáték formájában is kapható. A Grimm mesék, Magyar népmesék szintén keresettek, csakúgy mint Janikovszky Éva tréfás történetei.

A könyvesboltban azt is megtudtuk, hogy a pörgős rajzfilmek korszaka után újra virágzik a diafilmek piaca. Csakhogy modernizált változatban: a régi, "diás" mesék felkerültek ugyanis DVD-re, amiket aztán - a korabeli hangulatot megőrizve - állóképek sorozataként nézhetnek meg a gyerekek. Nekik már attól sem kell tartani, hogy a vetítő becsípi a filmet. Maximum az a bajuk, hogy a Jégkorszak miért nem szerepel a repertoárban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK