2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jövőre már látogatókat fogad

2011. május 10. kedd, 15:39
Címkék:

Elkészültek a kiviteli tervek, a tervellenőr is elvégezte már a feladatát. Jelenleg a meglévő adatokat összesítjük, hogy megindíthassuk a nyílt közbeszerzési eljárást – tájékoztat a projekt állásáról Szíjártó József, Egervár polgármestere. A település önkormányzata kulturális örökség turisztikai hasznosítása címen ötszázmillió forint támogatást nyert az Egervári Nádasdy–Széchenyi Várkastély felújítására a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán. Az önkormányzattól százmillió forint önrészt igénylő beruházást a nyár végén kezdenék meg. Kelet-Közép-Európa egyik legépebben megmaradt késő reneszánsz stílusú várkastélyát élményturisztikai központtá és múzeummá alakítják át.
 

 

Kivitelezés előtt a reneszánsz várkastély Egerváron

Szíjártó József– A nagyszabású projekt megvalósítása a tervek szerint zajlik, egy kis csúszással azonban számolnunk kell. Ennek oka az, hogy a tervezetthez képest később tudta aláírni az előző testület a támogatási szerződést. Hamarosan meghirdetjük a nyílt közbeszerzési eljárást, melyre várjuk a cégek, konzorciumok jelentkezését. Nagyon összetett és sajátságos a feladat, hiszen itt nem csupán építési, épületgépészeti munkálatokról van szó, hanem speciális funkciójú múzeumi terek kialakításáról.

Mindemellett korhű bútorzattal és eszközökkel is be kell rendezni a termeket, ami ugyancsak nagy hozzáértést igényel, nem beszélve az olyan sajátságos elemek kiépítéséről, mint az audio guide rendszer.
A kivitelezés része a teljes fűtésrekonstrukció. Megújuló energia felhasználásával hőszivattyús fűtési rendszer épül ki, amit gázfűtés is segít majd a téli hónapokban.

Megújul az épület tetőszerkezete és homlokzata, belső tere teljesen új arculatot kap. A várudvart egy tető védi majd az időjárástól, így egész évben használható lesz. A projekt jövedelemteremtő tevékenységet, vagyis a szálláshelyek és az étterem megújítását nem tartalmazza, így nem is támogatja. A tervek azonban már készen vannak, a megvalósítást pedig arra a szerződéses kastélyüzemeltetőre bíznánk, akit most gőzerővel keresünk.

– Mi lenne a feladata az üzemeltetőnek?
– Az önkormányzat nem tud ilyen tevékenységet végezni, ezért keresünk profi rendezvényszervező partnert. Miután a csak múzeumi működtetés mindenhol veszteséges, nekünk olyan tőkeerős üzemeltetőre, vagy befektetőre van szükségünk, aki továbbfejlesztene, különféle programokat szervezne annak érdekében, hogy hosszabb távon nyereséges lehessen a működtetés. Ez azért fontos, mert így tudnánk fizetni a százmillió forint önerő törlesztő részleteit. Azt már mondanom sem kell, hogy kis önkormányzatunknak nincs százmilliója erre, ugyanakkor hitelfelvétellel sem köthetjük magunkat gúzsba.    

 

varkastely.jpg

 

– Már most meg kell kezdeni a marketingtevékenységet ahhoz, hogy a nyitásra látogatókat vonzzon a várkastély. Úgy vélem, hogy a létesülő élményturisztikai központ akár az országhatáron túl is felkeltheti az érdeklődést.
– Valóban elengedhetetlen a jó marketing. Első körben a Nagypáli Tourinform Iroda segítségével kívánjuk népszerűsíteni a várkastélyt országszerte, hiszen rendelkeznek kapcsolattal az országos turisztikai irodákkal. Itt Zalában szeretnénk megnyerni a nagy szállodaláncokat, és akár közös buszos utakat szervezni Hévízről, Keszthelyről, Zalakarosról.

A feladat egyébiránt azon cégekre hárul, akik elnyerik a nyilvánossági valamint a marketingre irányuló pályázatot. A két pályázat kiírását a projekt tette lehetővé. A nyár vége felé szeretnénk megkezdeni a kivitelezést, hogy a külső munkákkal végezhessünk a tél beállta előtt. A késő reneszánsz várkastély várhatóan 2012 nyár elején nyithat ki. 

– Hol tartanak az új utca kialakításával?
– A közműengedélyezés, a villany- és a gázhálózat terveinek elkészítése tart jelenleg. Az eredeti koncepció kizárólag passzívházak létesítését tartalmazta, de a konzultációra hívott szakértők szerint nem szabad egy egész utcát csak ilyen házakkal ellátni.

– Még Ausztriában, ahol településeket fűtenek alternatív energiával, ott is rásegítenek gázzal.
– Valóban, ugyanis nálunk is tartós mínusz hőmérsékletek vannak télen, így szükséges a gázzal való rásegítés. Egyébiránt a tulajdonosra bízzuk a választást. Tizennyolc teljes közművel ellátott építési telket alakítunk ki, melyeket piaci áron kívánunk értékesíteni.

 

egervar-vasar.jpg

 

Sokba kerül mindez, ezért célunk, hogy legalább a bekerülési költséget visszakapja önkormányzatunk. Szem előtt tartjuk a fejlesztés járulékos eredményeit is. Ha gyarapodik lélekszámunk, az a helyben maradó adók szempontjából is kedvező, nem beszélve az intézményi létszám növekedéséről, mellyel iskolánk, óvodánk fenntartása válik biztosabbá.

Nagy erőfeszítésünkbe kerül intézményeink fenntartása; mint gesztor önkormányzat több áldozatot kell vállalnunk olyan időszakokban, amikor többletkiadások jelentkeznek. Szeretnénk más fejlesztést is megvalósítani, sürgető feladat lenne a vízelvezetés megoldása. Ez pályázati támogatás nélkül nem megy, ezért jelenleg közmunkásainkkal tisztíttatjuk meg az árkokat. Emellett egy méltó faluközpontot is szeretnénk kialakítani.  

–  Hogyan sikerült a tavaszi vásár?
– Jól sikerült, de az látszik már, hogy erősebb marketingre lenne szükség, hogy fenntartsuk népszerűségét. Ezért jövőre mindenképpen azon leszünk, hogy Zalaegerszegen és Vasváron beharangozva a rendezvényt, gyarapítsuk a látogatók számát. Örömmel mondhatom, hogy ebből a szempontból népszerűvé tudtuk tenni a megújult Pince-dombot. (A támogatást a korábbi testület nyerte el.) Az ellenőrzés ugyanis megállapította, hogy nem tölti be vállalt szerepét, ezért megbíztunk egy társadalmi gondnokot, aki kiajánlja és szervezi a rendezvényeket a pince-dombi borospincébe. 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK